1 min

Tags in dit artikel

, ,

De proef met gezichtherkenning in winkels is zonder succes verlopen. Door de tegenvallende resultaten zal de proef dus niet doorgezet worden. Dit heeft burgemeester Job Cohen van Amsterdam besloten.

In februari van dit jaar is begonnen met de proef. In een winkel in Amsterdam werd een camera geïnstalleerd die werd gebruikt om gezichten te controleren. De gezichten werden dan vergeleken met gezichten die in een database stonden. De database is voorzien van gezichten van veelplegers die bijvoorbeeld een straat- of winkelverbod hebben. Met deze informatie kon de beveiliging van de winkel ingelicht worden over de ongewenste gast.

De gezichtsherkenning werkt echter niet naar behoren. Tijdens de proeftijd werden slechts vier gezichten herkend, terwijl de beveiliging zelf tien keer een veelpleger met een winkelverbod kon aanhouden.

Job Cohen heeft via een brief naar de gemeenteraad laten weten de proef niet door te willen zetten. "De stand van de techniek is nog niet dusdanig dat gezichtsherkenning breed toegepast kan worden in winkels en een bijdrage kan leveren aan het terugdringen van winkelcriminaliteit," aldus Cohen.