1 min

Tags in dit artikel

,

De ontwikkelaars achter het FreeBSD project hebben de nieuwe versie vrijgegeven van FreeBSD. De nieuwe versie draagt het typenummer 7.1 en was eigenlijk bedoelt voor oktober vorig jaar.

De ontwikkeling tussen versie 7 en versie 7.1 heeft nu precies één jaar geduurd. FreeBSD is gebaseerd op UNIX. In 1993 begon Jordan Hubbard met de ontwikkeling van FreeBSD. Een Unixachtig besturingssysteem dat nu vrij bekend is in de opensoftware-wereld.

Nieuw in versie 7.1 van FreeBSD is de ondersteuning van DTrace. Dit debugging-framework zorgt ervoor dat fouten tussen de kernel en de applicatie realtime weergegeven kunnen worden. Het framework is al enige tijd geleden ingebouwd in Solaris.

Verder heeft men besloten de sheduler te vervangen. In FreeBSD wordt nu gebruik gemaakt van de ULE-sheduler, die ervoor zorgt dat de snelheid met multiple-core-systemen omhoog gaat. Men heeft verder besloten om de meegeleverde versies van KDE en GNOME te updaten, deze zijn respectievelijk geüpgraded naar versie 3.5.10 en 2.22.3.

Het downloaden van de nieuwe FreeBSD kan hier. FreeBSD kan gedownload worden voor de volgende architecturen: amd64, i386, ia64, pc98, powerpc, en sparc64. Men heeft besloten om de i386-versie en de amd64-versie vrij te geven op dvd-formaat.