1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Europese Commissie is begonnen met een nieuwe procedure tegen Microsoft. De softwaregigant zou zijn monopoliepositie misbruiken om gebruikers Internet Explorer op te dringen door het standaard met Windows mee te leveren.

Het is dus mogelijk dat Microsoft binnenkort ook verplicht wordt om in de Europese Unie een versie van Windows te leveren zonder Internet Explorer. Eerder moest Microsoft al een Windows-versie leveren zonder Windows Media Player, alleen dat werd niet echt een succes omdat consumenten toch voor de standaardversie kozen.

Internet Explorer heeft op dit moment het merendeel van de markt in handen omdat het de standaardbrowser is van Windows dat op zijn beurt weer een zeer groot marktaandeel van ongeveer negentig procent heeft.

Microsoft staat eerlijke concurrentie met deze beslissing in de weg, zo meent de Europese Commissie. De Commissie gaat dan ook onderzoeken of Microsoft Internet Explorer wel standaard mee mag leveren met Windows.

De softwaregigant heeft acht weken de tijd gekregen om te reageren op de aanklacht en heeft aangegeven alles volgens het boekje te willen doen. Op dit moment wordt de zaak dan ook onderzocht door het bedrijf uit Redmond.

Naast de Internet Explorer-zaak gaat de Europese Commissie zich ook verdiepen in Office-formaten. De Commissie trekt in twijfel of Microsoft wel genoeg informatie over bestandsformaten heeft vrijgegeven om een goede uitwisseling met andere systemen mogelijk te maken.