2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Research in Motion, ook wel RIM genoemd, die op haar beurt weer beter bekend staan als de maker van BlackBerry-telefoons heeft besloten om de BlackBerry Appstore open te doen voor developers. Ontwikkelaars kunnen nu hun applicaties toevoegen in de store, voordat deze live gaat in maart.

De Appstore van BlackBerry gaat precies hetzelfde principe volgen als concurrenten doen. Zo kunnen gebruikers gewoon hun applicaties downloaden via de Appstore. Ontwikkelaars hebben alvast de mogelijkheid om applicaties toe te voegen, op die manier ontstaat er geen lege Appstore wanneer deze echt opengaat.

De voorwaarden laten duidelijk zien dat RIM de touwtjes in handen heeft. Het bedrijf heeft namelijk in de voorwaarden staan er gewoon applicaties geweigerd of verwijderd mogen worden. Het is nog niet duidelijk wat voor regime RIM gaat voeren. Het kan zijn dat RIM meer de kant van Apple opgaat, met een sterke controle. Het kan ook zijn dat RIM meer de kant van Google opgaat, waarbij de controle minder streng zal zijn.

RIM werkt samen met PayPal om de betaling voor de applicaties te regelen. RIM heeft de shop gestart met een zakelijke insteek. Daarom kunnen werkgevers, die gebruik maken van BlackBerry Enterprise Server of BlackBerry Professional Software, beheren welke applicaties de werknemers mogen gebruiken. Ook kunnen providers kiezen welke applicaties er gebruikt mogen worden en welke niet.

Tachtig procent van de opbrengsten gaan naar de ontwikkelaars. De andere twintig procent wordt gehouden door RIM zelf. Bij Google en Apple ligt deze verhouding op 70:30, waarbij het bedrijf dus dertig procent in de zak steekt.