2min

Tags in dit artikel

, ,

Het Openbaar Ministerie, afgekort ook wel OM, van diverse plaatsen heeft haar zorgen uitgedrukt over een wildgroei aan boevensites. Op die manier zouden deze websites hun kracht verliezen.

Een dergelijke boevensite toont beelden van gezochte criminelen, die op die manier gepakt kunnen worden. Volgens het OM dat verantwoordelijk is voor de website overvallersgezocht.nl is een dergelijke website wel effectief.

Diederik Greive, een hoofdofficier bij het OM in Zeeland, zegt dat door een wildgroei aan websites de berichtgeving en betrouwbaarheid alleen maar slechter worden: "Op een gegeven moment zal de burger denken: waar moet ik eigenlijk heen als ik informatie over een zaak zoek? En het is ook niet meer duidelijk van wie de informatie afkomstig is", aldus Greive.

Volgens het televisieprogramma EénVandaag, dat aandacht besteedt aan dit onderwerp is een typisch voorbeeld de twee websites, Overvallergezocht.nl en de website Veroordeeldengezocht.nl. Beide websites zijn opgezet door de politie in Amsterdam, maar kan al snel voor onduidelijkheid zorgen.

De website Overvallergezocht.nl is ook omstreden in het nieuws gekomen. Zo meldt Elsevier gisteren dat de Ombudsman hier een onderzoek naar start. Dit onderzoek zal geleid worden door Ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Het onderzoek is gestart omdat een van de ‘overvallers’ die op de website stond geklaagd had. Hij had enkel voorbereidend werk verricht om de supermarkt te overvallen, hij heeft de supermarkt niet daadwerkelijk overvallen. Volgens de Ombudsman kan een dergelijke fout niet door de beugel en is er voor gekozen om een onderzoek te starten. Dit voorjaar moeten de eerste resultaten binnen zijn.