1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Samsung heeft laten weten dat zij ’s werelds eerste 4Gb DDR3 DRAM-chip ontwikkeld heeft. Hierdoor heeft het bedrijf de mogelijkheid om de maximale capaciteit van haar DRAM-modules te verdubbelen.

Gebaseerd op een 50nm productieproces, zullen de nieuwe 4Gb DDR3-chips geproduceerd worden als 16GB DIMM’s voor servers, als 8GB DIMM’s voor particuliere computers en als 8GB SODIMM’s voor notebooks. Voor de high-endgebruikers zal Samsung ook een dual-die-pakket beschikbaar stellen waarin de gebruiker een 32GB DIMM zal vinden.

Vandaag de dag is het zo dat het high-endgeheugen dat er te vinden is maximaal 16GB groot is, het is echter ook nog eens erg lastig te vinden op de markt. High-endmodules voor in de servers kunnen geleverd worden als 8GB-pakket maar kosten al vlug 1000 dollar per module.

De 4Gb geheugenchip werkt op een voltage van 1,35 volt. Dat is twintig procent onder de gebruikelijke 1,5 volt van DDR3-geheugen. De maximale snelheid van het geheugen is 1,6 Gbps. Ook zouden volgens Samsung deze nieuwe modules kostenbesparingen op moeten leveren wanneer er naar stroomverbruik wordt gekeken. De elektronicagigant beweert namelijk dat de 4Gb-chips maar liefst 40 procent minder energie verbruiken dan de 2 Gb-chips als deze verwerkt zijn in een 16GB-module.

Samsung heeft op dit moment nog niet laten weten wanneer dit nieuwe geheugen op de markt zal verschijnen, maar verwacht wordt dat deze nieuwe chips niet al te snel gemeengoed zullen worden.