2min

Tags in dit artikel

, , ,

Afgelopen weekend maakte Adobe op het World Economic Forum in Zwitserland bekend dat er nog altijd gewerkt wordt aan Flash-ondersteuning voor de iPhone. Verrassend echter is dat Adobe daarvoor actief samenwerkt met Apple.

Waar Adobe voorheen als doel had om een applicatie te maken die de Flash-ondersteuning zou toevoegen, is er volgens Adobe-chef Shantanu Narayen nu sprake van een ingewikkeld ontwikkelingsproces van twee kanten, die van Adobe en die van Apple. "Het is een moeilijke technische uitdaging en dat is de reden dat Apple en Adobe samenwerken", verklaarde Narayen in een interview met Bloomberg.

Vorig jaar juni gaf Narayen nog aan dat hij "tevreden" was met de ontwikkeling van Flash voor de iPhone, maar sindsdien was het stil rondom Flash-ondersteuning voor de iPhone. Inactief Apple-CEO Steve Jobs gaf vorig jaar nog aan dat het grootste obstakel voor Flash de "eigen natuur" is. De desktopversie van Flash vereist teveel van de iPhone en Flash Lite zou volgens Jobs te weinig functies bevatten.

Het ontbreken van Flash-ondersteuning wordt door velen gezien als een groot mankement aan de iPhone. In het Verenigd Koninkrijk werd de reclame voor de iPhone zelfs verbannen door de Britse reclamecode-commissie. Volgens een klacht zou de reclame, die de "echte internetervaring" belooft, misleidend zijn vanwege het ontbreken van onder meer Flash-ondersteuning.

Het is niet duidelijk of Apple en Adobe alsnog aan een applicatie werken of dat de ondersteuning in de iPhone-software zelf geïntegreerd zal worden. Vermoedelijk het laatste, want een applicatie zorgt ook voor de nodige obstakels. Zo mag deze, volgens Apples eigen regels, geen eigen code uitvoeren en niet als een plug-in functioneren.