Uit een e-mail die de deur is uitgedaan aan iedereen die ingeschreven staat voor dergelijke e-mails blijkt dat het Debian-ontwikkelingsteam op 14 februari de nieuwe release wil doen.

De nieuwe Debian moet op Valentijnsdag uitgebracht worden en draagt als codenaam: ‘Lenny’. De distributie is alweer enige tijd in ontwikkeling en recent bracht het ontwikkelingsteam de tweede RC, Release Candidate, uit voor deze versie.

Volgens de e-mail is iedere developer akkoord met de deadline en gaan ze hem halen. De planning is dat de release alleen opgeschoven wordt indien er echt een serieuze bug ontstaat die niet meer optijd op te lossen valt. Deze moet dan echter wel kritiek zijn, zo meldt de e-mail.

Na de eerste release zal er echter nog een release komen, zoals nu gepland staat. De ‘Lenny en een half’-release staat gepland voor later en biedt dan onder meer betere hardware-support. Dit is niet de eerste distributie die een dergelijke bijkomende release krijgt in de Debian-historie, ‘Etch’ kreeg namelijk hetzelfde.

Debian is een Linux-distributie die zich onderscheid van de rest door haar stabiliteit. Debian wordt veel gebruikt als basis voor andere distributies, zoals Knoppix en de Ubuntu-reeks. Ze zijn tevens de uitvinder van het populaire APT-packagemanagement-systeem, dat te vinden is in elke Debian-gebaseerde-release.