2min

Tags in dit artikel

,

Hebben iPhone-ontwikkelaars al vele obstakels te overwinnen voor hun applicatie in de App Store staat, kwam daar deze week nog een nieuw obstakel bij. Deze week werd namelijk Crackulous gelanceerd, een applicatie om iPhone-applicaties te kraken.

Met de eenvoudige applicatie kan de beveiliging van iPhone-applicaties omzeild worden waarna reeds gekochte applicaties naar elk apparaat kunnen worden gekopieerd. De applicatie zelf is niet nieuw, het was al enige tijd beperkt beschikbaar in de jailbreak-scene (jailbreaken is het kraken van de iPhone-software – red.), maar sinds deze week kan iedereen de applicatie gebruiken.

De applicatie is ontwikkeld door het Hackulous-forum, een forum dat zich bezighoudt met het kraken van iPhone-applicaties. Het stelt gebruikers in staat om met één klik een reeds gekochte applicatie te kraken waarna het mogelijk wordt om deze onbeperkt verder te distribueren. Nooit eerder was het zo eenvoudig en toegankelijk om iPhone-applicaties te kraken. Voorwaarde is wel dat de iPhone gejailbreakt moet zijn om Crackulous te kunnen draaien.

Dit zou betekenen dat slechts één iemand de applicatie hoeft te kopen om deze vervolgens onbeperkt verder te kunnen distribueren, een ramp voor ontwikkelaars. iPhone-ontwikkelaars vrezen daarom ook het ergste. Sommige ontwikkelaars hebben al moeite het hoofd boven water te houden. Apple voorziet ze alleen in een platform en een softwarewinkel (App Store), reclame, ondersteuning en dergelijke komen allemaal voor rekening van de ontwikkelaar zelf.

De ontwikkelaars kunnen er daarnaast zelf ook weinig tot niets aan doen. De standaardbeveiliging voor iPhone-applicaties is simpelweg de enige beveiliging. Apple staat niet toe dat ontwikkelaars allerlei eigen beveiligingsmethoden aan hun software toevoegen. De bal ligt daarom nu ook bij Apple, die snel moet handelen omdat anders de iPhone-ontwikkelaars massaal zullen stoppen met ontwikkelen.

Wat Apple zal doen is vervolgens de vraag. Het bedrijf uit Cupertino heeft verschillende mogelijkheden. Ze kan de beveiliging van de iPhone-applicaties aanpassen, maar ook kan Apple het moeilijker maken om een jailbreak toe te passen. Reageren zal Apple sowieso, want opbrengsten die ontwikkelaars mislopen, loopt Apple ook mis. Het bedrijf krijgt namelijk dertig procent van de opbrengsten van elke applicatie.

Volgens de aanhangers van Crackulous zou het kraken van iPhone-applicaties niet gebeuren als er een methode was om applicaties uit te proberen. Dit is echter nogal kortzichtig, want als er een techniek is om iPhone-applicaties, die reeds gekocht zijn, te kraken dan kan diezelfde techniek ook gebruikt worden om probeerversies te kraken waardoor een ontwikkelaar helemaal geen applicaties meer verkoopt en dus al zijn inkomsten misloopt.