1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De Amerikaanse zoekgigant Google is begonnen met een nieuwe dienst die gebruikers in staat stelt om mobiele telefoons te lokaliseren.

Gebruikers in 27 landen waaronder in Nederland zijn sinds gisteren in staat om in realtime hun locatie uit te zenden naar geselecteerde personen dankzij Google Latitude.

"Naast dat we het leuk vinden om vrienden te lokaliseren, herkennen we de gevoeligheid van locatiegegevens. Daarom hebben we uitgebreide privacy-instellingen in de applicatie ingebouwd", aldus Google in een blogposting die de nieuwe dienst aankondigt.

"Je beheert niet alleen wie de informatie over je locatie krijgt, maar je beslist ook welke locaties andere personen kunnen zien." De locaties van vrienden kunnen bekeken worden via Google Maps vanaf een pc of mobiele telefoon.

Google Latitude werkt op Blackberry-apparaten en op telefoons die gebruik maken van Symbian S60, Windows Mobile of Google Android. De software komt tevens binnenkort beschikbaar voor de iPod touch, iPhone en telefoons van Sony Ericsson. Bovendien draait Latitude op veel telefoons met J2ME.

Overigens is Google niet de eerste met een lokaliseerdienst voor mobiele telefoons. Ook Vodafone en de Amerikaanse telecomprovider Verizon Wireless biedt eenzelfde dienst aan.