1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Novell heeft de eerste uiteindelijke versie van Silverlight voor Linux genaamd Moonlight uitgebracht.

In december 2008 liet Miguel de Icaza, projectleider van Moonlight, weten dat de uiteindelijke versie van de Silverlight-versie voor Linux eind januari 2009 zou moeten verschijnen. Die deadline is niet gehaald en daarom is Moonlight 1.0 nu pas te downloaden.

Silverlight is een technologie van Microsoft waarmee het de strijd aan wil gaan met Adobes Flash. Het werd onder meer gebruikt door de Amerikaanse tv-zender NBC voor de Olympische Zomerspelen in 2008, evenals voor livebeelden van de inauguratie van Barack Obama.

Met Moonlight is het eindelijk ook voor Linux-gebruikers mogelijk om Silverlight-inhoud te bekijken. Wel moet worden opgemerkt dat Moonlight 1.0 gebaseerd is op Silveright 1.0, terwijl versie 2.0 van Silverlight alweer een tijdje uit is.

De volgende versie van Moonlight hoeven we niet voor september dit jaar te verwachten. Overigens is Moonlight het product van een omstreden samenwerkingsdeal die in 2006 tussen Novell en Microsoft werd gesloten. Deze deal houdt in dat Novell gesloten protocollen van Microsoft mag gebruiken zonder aangeklaagd te worden.

De plug-in is via deze link voor onder meer Red Hat, Fedora, Ubuntu en openSUSE te downloaden.