Nadat de ontwikkelaars achter Debian ruim 22 maanden gezwoegd hebben is de release dan eindelijk daar. Op Valentijnsdag zag de nieuwe Debian, Debian 5.0 Lenny, levenslicht.

De nieuwe release was al geruime tijd te verkrijgen via Debian’s servers, hij was namelijk te vinden in de Unstable- en testing-resources. De nieuwe release is nu echter uit, wat betekent dat hij prominent naar voren komt als Debian’s nieuwste versie.

Al met al is er een hoop geüpgraded of veranderd, zo zijn er bijvoorbeeld een hoop packages geüpdatet naar de laatste stabiele versie. Zo is bijvoorbeeld KDE geüpdatet naar versie 3.5.10.Ook GNOME ging omhoog qua versienummer en bereikt versie 2.22.2, er is eveneens gekozen voor OpenOffice.org versie 2.4.1. En zo zijn er nog veel meer packages geüpdatet naar een laatste stabiele versie, erkent door het Debian-team.

De nieuwe Debian-release is verkrijgbaar voor twaalf verschillende CPU-architecturen, waarmee de Linux-distributie op vrijwel elk type computer draait. De nieuwe Debian-installatie-CD is hier te verkrijgen. Informatie over alles dat veranderd is, is hier te vinden.