2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Een volledige versie van Adobe’s Flashplayer komt spoedig beschikbaar voor een groot aantal smartphones. Grote afwezige in het rijtje is echter een versie voor Apples iPhone, waaraan nog steeds wordt gewerkt.

Adobe maakte dit vandaag bekend op het GSMA Mobile World Congress in Barcelona. Flash 10 zal beschikbaar komen voor smartphones met Windows Mobile, Googles Android, Nokia S60/Symbian en de nieuwe Palm-besturingssystemen. Toestellen met Flash 10 aan boord worden echter pas begin volgend jaar verwacht.

Tot nog toe werden telefoons met Flash-ondersteuning uitgerust met een lichtgewicht versie van de Flashplayer onder de noemer Flash Lite, die volgens Adobe op ruim veertig procent van alle moderne toestellen aanwezig is. Nadeel van de Lite-versie is echter het beperkt aantal functies ten opzichte van de desktop-variant van Flash.

Hoewel het merendeel van de smartphones uitgerust zal worden met Flash 10, staat Flash nog steeds op het verlanglijstje van iPhone-gebruikers. Adobe bevestigde wel dat er nog steeds aan gewerkt wordt. "We zouden het [Flash 10] graag ook op de iPhone zien", verklaarde Anup Murarka, leidinggevende bij Adobe. "Maar het is aan Apple om te bepalen wanneer en hoe de nieuwe Flash-technologie ondersteund wordt. Daarom blijven we eraan werken."

Begin deze maand sprak Adobe-chef Shantanu Narayen nog tegenover Bloomberg over Flash voor de iPhone. Hij zei dat er sprake is van een ingewikkeld ontwikkelingsproces van twee kanten. "Het is een moeilijke technische uitdaging en dat is de reden dat Apple en Adobe samenwerken", verklaarde Narayen.