1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Fedora Core 11, de aankomende uitgave van de community-distributie ondersteund door Red Hat, zal standaard gebruikmaken van de open source Nouveau-driver voor het aansturen van NVIDIA-videokaarten.

Nouveau is een relatief nieuwe opensource-driver voor NVIDIA-videokaarten die is ontwikkeld op basis van reverse engineering van de gesloten drivers van NVIDIA. Het Nouveau-project heeft als doel om goede open source 2D- en 3D-acceleratie voor NVIDIA-kaarten te bieden.

Red Hat, die onlangs een belangrijke ontwikkelaar van de Nouveau-driver, Ben Skeggs, in dienst heeft genomen, neemt met de keuze voor Nouveau afstand van de beperkte 2D nv-driver die door NVIDIA zelf is ontwikkeld. Met Nouveau krijg Fedora meer onafhankelijkheid van NVIDIA maar het is op zijn minst een opvallende keuze te noemen.

Het Nouveau-project heeft nog geen stabiele 2D- of 3D-driver uitgebracht en zal dit waarschijnlijk ook niet doen totdat een tweetal nieuwe ontwikkelingen, kernel mode-setting en Gallium3D-ondersteuning, voltooid en stabiel zijn.

Nouveau is vanaf nu terug te vinden in Fedora Rawhide maar de Gallium3D-driver is uitgeschakeld omdat deze nog niet bruikbaar is. Gallium3D is een nieuwe laag die tussen het besturingssysteem en grafische programmeerinterfaces (API’s) als OpenGL te vinden is en moet een abstractielaag vormen voor verschillende API’s.