2min

Tags in dit artikel

, ,

Hoewel Apple openlijk aangegeven had geen interesse te hebben in een Apple-netbook, duiken er sinds begin deze week toch geruchten op over de komst van een dergelijk Apple-product.

Bron van de geruchten is de Chinese krant Commercial Times dat afgelopen maandag berichtte dat het in Taiwan gevestigde Wintek, een bekende leverancier van touchscreens, touchscreens aan Apple gaat leveren. Dit zou vanaf het derde kwartaal van dit jaar plaats gaan vinden.

Volgens de krant heeft Wintek verklaard dat het bedrijf momenteel met Apple samenwerkt om nieuwe producten te ontwikkelen, al weet het zelf niet precies waarvoor. Volgens Wintek is het er nog geen planning voor de levering van de producten, maar gaat dit waarschijnlijk het tweede halfjaar van start. Quanta Computer, dat ook al de iMac en MacBooks voor Apple assembleert, zou vervolgens de nieuwe computer gaan fabriceren, aldus de Chinese krant.

Dinsdag rapporteerde het Amerikaanse Dow Jones Newswire dat Apple inderdaad plannen heeft om een netbook te gaan maken. Zij baseert zich op ’twee mensen die er nauw bij betrokken zijn’. Volgens een van de bronnen zal de computer een beeldscherm hebben tussen de 9,7 en 10 inch. De rest van de specificaties echter zouden nog niet vastgesteld zijn.

De bevindingen staan overigens haaks op eerdere uitspraken van Apple-kopstukken. Apple-topman Steve Jobs stelde afgelopen najaar nog dat de netbook-categorie een categorie is die ‘moet groeien’. Ook huidig CEO Tim Cook, die vanwege het medisch verlof van topman Jobs zijn taken uitvoert, stelde januari dit jaar nog dat Apple ‘wel ideeën’ heeft, maar de netbook nog steeds als ‘inferieur aan de gewone laptop/notebook’ ziet.

Met de uitspraken van Jobs en Cook was het gerucht dat Apple toch plannen zou hebben om een netbook te gaan maken meteen uit de wereld. Nu het erop lijkt dat Apple alsnog plannen heeft om de netbookmarkt te gaan betreden, lijkt het erop dat die uitspraken gedaan zijn om de geruchten een beetje te sussen. Apple gaat normaal gesproken nooit in op geruchten over nieuwe producten.