2min

Tags in dit artikel

, , ,

Mobiel internet in Europa moet veel goedkoper, zo vindt een commissie van het Europees Parlement. Het zou hoogstens een paar dubbeltjes per megabyte mogen kosten.

De Europese overheid werkt op dit moment aan een set nieuwe regels die telecomproviders verplichten de prijs van mobiel internet binnen de perken te houden. Op dit moment is al bepaald dat tegen de zomer van 2009 een sms’je verzonden vanuit het buitenland niet meer mag kosten dan 11 cent exclusief btw. Zo’n soort regeling komt mogelijk dus ook voor mobiel internet.

Dit blijkt uit de bevindingen van een onderzoekscommissie van het Europees Parlement. Het rapport van de commissie wijkt echter wel op enkele punten af van het rapport van eurocommissaris Vivianne Reding.

Commissaris Reding is namelijk van mening dat het mobiel internetten in het buitenland maximaal een euro per megabyte mag kosten. De commissieleden vinden dat echter te duur. Zij zien liever dat het downloaden van één megabyte in het buitenland slechts vijftig cent kost.

Verder is de commissie ook voorstander van een cut off limit. Met dit limiet dat tegen juli 2010 zou moeten worden ingevoerd, kunnen klanten een prepaid bundel voor mobiel internet maken. Is die bundel eenmaal leeg, dan zou toegang tot het internet geblokkeerd moeten worden om zo hoge rekeningen te voorkomen.

Naast het mobiel internetten wil de commissie ook wat doen aan de hoge tarieven voor het bellen en sms’en in het buitenland. Gebeld worden in het buitenland zou 16 cent per minuut moeten gaan kosten. De Europese Commissie vindt echter een daling over meerdere jaren van 37 naar 13 cent een betere oplossing.

Het rapport van de commissie wordt in april door het Europees Parlement behandeld.