2min

Tags in dit artikel

, , ,

Snow Leopard, de nieuwe versie van het Mac OS X-besturingssysteem, zal ten opzichte van Leopard een aantal ingrijpende wijzigingen in de gebruikersinterface met zich meebrengen, zo meldden bronnen aan Apple-nieuwssite AppleInsider.

Apple zou momenteel voorbereidingen treffen om binnenkort een nieuwe testversie uit te gaan brengen waarin een aantal grote wijzigingen zijn opgenomen. Een van deze significante veranderingen is een ingrijpende revisie van de huidige Mac OS X- gebruikersinterface. Apple werkt naar verluidt al geruime tijd aan deze nieuwe interface, hoewel altijd gesteld is dat Snow Leopard voornamelijk om veranderingen onder de motorkap draait.

De nieuwe interface, die de codenaam "Marble" zou dragen, heeft naar verluidt veel weg van de nieuwe interface die Apple onlangs in iTunes heeft geïntroduceerd. Doorgaans zijn grafische veranderingen in iTunes een graadmeter voor visuele verbeteringen in het Mac OS X-besturingssysteem. Zo leent de Finder in Leopard bijvoorbeeld dezelfde sidebar als ook in iTunes 7 te vinden was (en nog steeds is).

[b]Vermoedelijke interface-elementen en kleurstelling van het "Marble"-thema[/b]

Critici menen echter dat alleen veranderingen onder de motorkap geen nieuwe versie van een OS waard zou zijn en al helemaal niet zouden rechtvaardigen om daar ook nog eens 129 euro (de prijs van een enkele licentie Leopard – red.) voor te vragen. Zij zijn van mening dat Apple met meer dan dat moet komen. Dergelijke wijzigingen in de gebruikersinterface heffen dit bezwaar mogelijk op, al is het de vraag of dit voldoende is.

Binnen het bestuur van Apple zou er echter nog steeds geen overeenstemming zijn of de wijzigingen in de gebruikersinterface van Mac OS X opgenomen moeten worden in een testversie. Apple weet, net als ieder ander, dat dergelijke zaken onvermijdelijk op het internet uitlekken waarmee het verrassingselement meteen weg is. Om die reden wacht het bedrijf mogelijk tot een definitieve preview tijdens de WWDC van dit jaar.

Ook wordt er druk gespeculeerd over de release date van Snow Leopard. Tegelijkertijd met de publieke preview in juni wordt volgens bronnen ook een formele releasedatum gegeven. Men gaat ervan uit dat Apple na de aankondiging nog ongeveer twee maanden nodig heeft om de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ te zetten. De uiteindelijke release van Snow Leopard zal dan waarschijnlijk in augustus of oktober dit jaar plaats gaan vinden.

Ten slotte meldden dezelfde bronnen ook nieuws over iPhone OS 3.0, wat deze maand door Apple is onthuld. Apple zou momenteel druk bezig zijn om een nieuwe bèta gereed te krijgen waarin onder meer de langverwachte push notification-service geactiveerd is. Het ontwikkelingsteam zou momenteel bezig zijn met de laatste interne testprocedures.