2min

Tags in dit artikel

, ,

Nieuwssite NU.nl lanceerde dinsdag NUik.nl, een speciale versie van NU.nl waarmee gebruikers de populaire nieuwswebsite kunnen personaliseren.

Middels zogenaamde ‘widgets’ kunnen gebruikers NUik.nl helemaal naar eigen wens aanpassen. Gebruikers kunnen kiezen uit de standaardcategorieën van de nieuwssite zoals Algemeen, Sport, Internet enzovoorts waarbij de laatste nieuwskoppen weergegeven worden. Ook krijgen ze de beschikking over verkeersinformatie, het weerbericht en de tv-gids.

Verder is het mogelijk om de website uit te breiden met nieuws en informatie van andere bronnen, zoals binnen- en buitenlandse kranten en websites. Wie een Last.FM-account heeft kan meest recent afgespeelde muziek ook op de site weergeven. Ook kunnen meerdere pagina’s aangemaakt worden, bijvoorbeeld specifiek voor RSS-feeds.

"Het leuke van NUik is dat we als nieuwsuitgever onze lezers in staat stellen om zelf te bepalen welk nieuws van welke nieuwssite ze op hun eigen pagina willen zien. Zo kunnen ze hun ideale mix samenstellen," aldus hoofdredacteur Laurens Verhagen. Om profielen van NUik op te kunnen slaan, is het wel noodzakelijk dat de gebruiker zich op de website registreert.

De introductie van NUik is het zoveelste initiatief in een wereld die Web 2.0 heet. Er zijn inmiddels al vele websites die hun gebruikers de mogelijkheid bieden de website naar eigen wens aan te passen. Onlangs introduceerde internetprovider Online nog een samenwerking met Symbaloo waarbij alle abonnees een eigen startpagina krijgen die ze naar hun wensen mogen aanpassen.

Nieuwssite NU.nl probeert zich op allerlei manieren te profileren. Vorig jaar deed ze dat met de introductie van de NU iPhone-applicatie, ontwikkeld door het in Groningen gevestigde Peperzaken. De applicatie is afgelopen maand door iPhoneclub.nl nog uitgeroepen tot ‘meest favoriete iPhone-applicatie’. Van NU voor de iPhone komt ook dit jaar een nieuwe versie. De ontwikkeling van versie 3.0 gaat binnenkort van start en zal voor de zomer in de App Store te vinden zijn.