2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Apple heeft woensdagavond ook een nieuwe testversie van de aankomende opvolger van Leopard, Mac OS X 10.6 Snow Leopard, onder ontwikkelaars verspreidt. Apple verzoekt ontwikkelaars met klem om hun aandacht te vestigen op ondersteuning voor 64-bit in hun kernel extensies.

De nieuwe pre-releaseversie van Snow Leopard draagt buildnummer 10A314 en is de zesde pre-releaseversie tot nu toe. Apple moedigt ontwikkelaars aan om te gaan werken aan 64-bit-ondersteuning voor kernel extensies. Het besturingssysteem zal namelijk niet in 64-bit werken als de kernel extensies niet ook 64-bit zijn.

Per saldo zijn er maar weinig ontwikkelaars die eigen kernel extensies hebben. Apple lijkt echter een soortgelijke situatie als Microsoft tegenkwam te willen voorkomen. Met de overgang van Windows XP naar Vista kwam er namelijk ook een nieuwe driver-architectuur waardoor stuurprogramma’s aangepast moesten worden. Hardware-fabrikanten waren daar in de meeste gevallen te laat mee waardoor eindgebruikers grote problemen kregen.

Hoewel Snow Leopard van onder tot boven ondersteuning heeft voor 64-bit, betekent dat niet meteen dat alles 64-bit moet zijn. Het is bijvoorbeeld gewoon mogelijk om het besturingssysteem op een Mac te draaien zonder 64-bit compatibele processor, het systeem zal dan gewoon in 32-bit-modus draaien. Alleen als de processor 64-bit is dan zal opgestart worden in 64-bit-modus.

Een tijdje geleden ging het gerucht dat in Snow Leopard de gebruikersinterface op schop gaat. Hiervan is in deze nieuwe build nog geen sprake. Waarschijnlijk zal Apple dus eerst de nieuwe interface gaan tonen op de WWDC in juni en vervolgens een nieuwe build beschikbaar stellen waarin de wijzigingen aan de gebruikersinterface verwerkt zijn.

AppleInsider kreeg deze week al de roadmap in handen, waarbij een uitrol in drie fases lijkt te worden gehanteerd. De eerste fase bestaat uit een nieuwe build die nog niet feature complete is maar wel kerncomponenten bijwerkt. Tijdens de WWDC in juni zal Snow Leopard waarschijnlijk het predikaat ‘feature complete’ mee krijgen waarna ook een nieuwe pre-releaseversie wordt verwacht.

Over het algemeen duurt het daarna nog zo’n twee maanden voordat een Mac OS X-besturingssysteem in de schappen ligt. Allereerst moeten de puntjes op de spreekwoordelijke i gezet worden waarna het besturingssysteem de status ‘Gold Master’ mee krijgt. Deze versie gaat vervolgens naar de persen waar alle dvd’tjes vervolgens één voor één uitrollen.

Woensdag werd bekend dat er nog een hoop werk verricht moet worden aan Snow Leopard. Volgens HardMac moeten verschillende basisfuncties van Snow Leopard nog verder ontwikkeld worden. Het gaat hierbij om QuickTime X, het nieuwe video- en audioplatform, OpenCL en Grand Central. De website claimt ook dat er aan BluRay-ondersteuning gewerkt wordt. Dit zal niet in externe pre-releaseversies opduiken voordat Apple de benodigde licenties hiervoor in handen heeft.