2min

Tags in dit artikel

, ,

Intel heeft in alle stilte zijn vijfsterrensysteem voor processoren onthuld. Het systeem moet het makkelijker maken voor eindgebruikers om een keuze te maken uit de vele processoren die Intel in zijn assortiment heeft.

"Intel Processor ratings zijn bedoeld om u te helpen eenvoudig te bepalen welke processor het beste is voor uw behoeften. Kijk voor de sterren naast de processor badges om te kijken welke processor meer kracht heeft", luidt een verklaring van het bedrijf op de website.

Hoeveel sterren een processor toegekend krijgt is afhankelijk van het stroomverbruik en de prestaties, maar ook cache-geheugen en andere technologieën. Hoe meer sterren, des te meer functies en des te hoger de prestaties in vergelijking met andere Intel-processors.


Sterschema Intel-processoren.[/b]

Onduidelijkheid

Als gevolgd van deze waardering heeft de Intel Core 2 Duo E8000-serie vier sterren, terwijl de Intel Core 2 Quad Q8000-serie slechts drie sterren heeft. Bovendien, de Core 2 Duo SU9000-serie met ultra-low voltage (ULV)-processors voor ultra-draagbare notebooks, is gewaardeerd op vijf sterren. Daarmee hebben deze processors dezelfde hoeveelheid sterren als de Core 2 Extreme en Intel Core 2 Quad mobiele chips. Dat is opmerkelijk, degene die wat beter bekend is met processors weet dat een quad-core processor veel meer rekenkracht heeft dan een dualcore of een ultra-low voltage processor, zeker omdat bij deze ULV-modellen de kloksnelheid omlaag gebracht is om stroom te besparen.

Het systeem zal kopers met weinig kennis wellicht kunnen helpen, maar anderzijds maakt het systeem het er dus ook niet veel duidelijker op. Het blijft daardoor moeilijk voor klanten met geringe kennis, om te kiezen voor de juiste combinatie van prestaties, stroomverbruik en andere kenmerken.