Leo Kärkkäinen, een onderzoeker bij Nokia, denkt dat de huidige GSM-markt de komende zeven tot tien jaar radicaal gaat veranderen. Zo komt er een file-voorspeller en gaan telefoons vaker ingezet worden bij medische problemen.

Nokia investeert vrij veel geld in R&D, Research and Development, deze sector kreeg namelijk twaalf procent van de totale omzet vorig jaar. De sector R&D ontwikkelt nieuwe modellen en kijkt wat de toekomst gaat brengen. In Nokia’s geval uiteraard op het gebied van mobiele telefonie. Vijf procent van het bedrag dat in R&D wordt gepompt, wordt uitgegeven aan Nokia’s eigen research center. Hier werkt ook Leo Kärkkäinen.

Volgens Leo Kärkkäinen kunnen we veel van de toekomst verwachten. Hij haalt enkele opmerkelijke ideeën aan, zoals een scherm van rubber dat ervoor zorgt dat het scherm uitrekbaar is. Er zijn echter ook ideeën die daadwerkelijk in ontwikkeling zijn, zoals een file-voorspeller. Het werkt eigenlijk heel simpel, Nokia slaat op waar de telefoons met GPS zich bevinden op de weg. Indien er veel auto’s zich in de buurt van elkaar bevinden is de kans op filevorming groter. De telefoon zal hier dan rekening mee houden, in bijvoorbeeld de agenda.

Nokia werkt verder aan manieren om een telefoon een medische diagnose te laten stellen. Ook wordt er gewerkt aan een manier om een GSM van zelfreinigende producten te maken. "Er komt een revolutie aan van modellen met uiteenlopende vormen en praktische toepassingen," stelt Kärkkäinen.

Volgens de R&D-onderzoeker zijn de mogelijkheden nagenoeg eindeloos. Hij noemt enkele mogelijkheden: "Denk aan een gsm met memorecorder, die automatisch selecties maakt van bruikbare delen of zelfstandig samenvattingen maakt. Of nog geavanceerder: een gsm die schattingen maakt van reistijden op basis van veranderende verkeersstromen en je vervolgens precies op tijd wekt voor een afspraak."

De onderzoeker meldt tevens dat de camera-mogelijkheden in een telefoon zullen blijven innoveren. De onderzoeker stelt dat het nu al mogelijk is voor camera’s in telefoons om te concurreren met gewone camera’s. Dit komt omdat een telefoon gelijk de optie biedt om de foto te delen met de rest van de wereld. "De huidige camera’s zijn kwalitatief goed genoeg voor webtoepassingen. Alleen als je een specifieke belichting wilt of iets dergelijks, dan moet je iets geavanceerders gebruiken. Er zullen altijd verschillen blijven, maar de camera’s worden natuurlijk ook steeds beter."