2min

Tags in dit artikel

,

Ondanks de geruchten van de afgelopen weken dat Apple voorbereidingen treft voor de productie van een netbook, loopt Apple nog niet warm voor de netbookmarkt, zo blijkt uit de reacties van de Apple-directie.

Tijdens de presentatie van de financiële tweede kwartaalcijfers werd duidelijk dat Apple nog altijd bij haar oude standpunt blijft als het gaat om een netbook van eigen bodem. Financieel directeur Peter Oppenheimer zei woensdagavond het volgende over netbooks: "Ik zie belemmerde toetsenborden, verschrikkelijke software, vervelende hardware en zeer kleine schermen."

"Wij zien geen goede consumentenervaring en bovendien is het, als we heel eerlijk zijn, niet iets waar we het Mac-merk op zouden plakken. Ook is het geen segment waarin we geïnteresseerd zijn en waar naar onze mening de consument in geïnteresseerd is", aldus Oppenheimer.

Ondanks de ontkenningen van de Apple-directeur kwamen er de afgelopen weken meermaals geruchten naar buiten dat Apple aan een netbook werkt. Vorige maand kwam de Chinese krant Commercial Times met een bericht dat het Taiwenese Wintek beeldschermen van klein formaat aan Apple gaat leveren. Kort daarop stelde ook het Amerikaanse Dow Jones Newswire dat Apple inderdaad plannen heeft om een netbook te gaan maken. Volgens bronnen van de krant zou het gaan om beeldschermen ter grootte van 9 à 10 inch.

Vorige week werd nog bekend dat topman Steve Jobs, ondanks zijn herstel, zeer nauw betrokken is bij het reilen en zeilen van Apple. Hij zou volgens bronnen werken aan een nieuw draagbaar apparaat, dat kleiner is dan de huidige laptops, maar groter is dan een iPhone of iPod Touch. Dit deed menigeen vermoeden dat Apple inderdaad aan een netbook werkt.

Meer recentelijk, begin deze week, meldde The Inquirer op basis van de Chinese website Commercial Times, dat het Taiwanese Foxconn Electronics de netbook zou gaan ontwikkelen. Volgens de website heeft Apple Foxconn Electronics reeds benaderd om het product te gaan maken. Foxconn is geen onbekende voor Apple en assembleert momenteel al de 13-inch MacBooks voor de Amerikaanse elektronicafabrikant.

Het blijft onduidelijk of Apple daadwerkelijk de netbook afgezworen heeft of dat het een spelletje met de pers speelt om zo de concurrentie te misleiden. Wel kan uit de geruchten geconcludeerd worden dat er binnen Apple gewerkt wordt aan een nieuw apparaat van klein formaat. Details hierover blijven vooralsnog uit. De geruchten zullen desondanks waarschijnlijk blijven opduiken.