3min

Tags in dit artikel

,

Microsoft en de Amerikaanse telecomprovider Verizon zouden in gesprek zijn over een multimedia-telefoon met touchscreen, die begin volgend jaar zijn opwachting moet maken. Dat meldt de Wall Street Journal dinsdag.

Het nieuwe project van Microsoft gaat schuil onder de codenaam ‘Pink’. Doel van het project is een telefoon te produceren die het Windows Mobile-besturingssysteem, door nieuwe softwaremogelijkheden toe toe voegen, uitbreidt. Ook zou het nieuwe Windows Marketplace for Mobile, net als de App Store, deel uit gaan maken van de telefoon en het mobiele besturingssysteem.

Hoewel Microsoft betrokken is bij het ontwerp van de soft- en hardware van de telefoon, verwacht men dat een derde partij het uiteindelijke apparaat zal gaan bouwen. Google had een soortgelijke aanpak. Het bedrijf werkte nauw samen met partners die de handsets gebaseerd op het Adroid besturingssysteem maakten.

Het Pink-project is het werk van een team van ontwerpers binnen Microsofts mobiele divisie. Hierbij zijn onder meer werknemers van Danger Inc. betrokken, een bedrijf dat Microsoft een jaar geleden in handen kreeg. Danger was onder andere verantwoordelijk voor de software in de Sidekick, een populaire telefoon verkocht door T-Mobile.

De relatie tussen Microsoft en Verizon komt voort uit een ‘zoek en adverteer’- samenwerking die de twee bedrijven eerder dit jaar met elkaar sloten. De bedrijven werken al meerdere maanden aan het Pink-project, maar hebben nog geen besluit genomen over belangrijke details zoals het merk van het apparaat, stelt een bron die bekend is met de situatie.

De omslag van Microsoft om alsnog een smartphone te gaan maken is volgens mensen die met de situatie bekend zijn, een ambitieuze poging van Microsoft om de strijd met de iPhone aan te gaan. Microsoft is een grote speler in de markt voor software voor mobiele telefoons, zou veel Windows Mobile-klanten verloren zijn door de iPhone.

Verizon zou op haar beurt werken aan een eigen applicatiewinkel voor mobiele applicaties. Deze zou echter voornamelijk bedoeld zijn voor de verkoop van applicaties voor bedrijven. Verizon gaat deze applicatiewinkel naar verluidt snel aankondigen.

Niet alleen Microsoft is met Verizon in gesprek, maandag werd bekend dat ook Apple onderhandelingen met de telecomprovider voert. Deze zouden gaan over de introductie van twee nieuwe ‘iPhone-achtige’ apparaten. Het zou allereerst gaan om een kleiner, minder duur apparaat waarmee gebeld kan worden. Volgens een van de bronnen die het apparaat heeft gezien, kan het apparaat het beste omschreven worden als een ‘iPhone Lite’, een afgeslankte variant van de iPhone.

Het tweede product is een ‘media pad’ voor het luisteren naar muziek, het bekijken van foto’s en het afspelen van hd-video’s. Dit apparaat zou kunnen bellen via een draadloze wifi-verbinding. De media pad is een apparaat dat tussen een iPhone en een netbook in zit. Volgens één van de twee bronnen kan een van deze twee apparaten nog deze zomer op de markt komen.

De media pad is volgens een bron die het apparaat heeft gezien kleiner dan Amazon’s Kindle elektronische reader, maar het touchscreen daarentegen is weer groter dan die van de Kindle. De mogelijke introductie van de media pad schijnt ook een nieuw licht op de geruchten dat Apple toch plannen voor een netbook zou hebben. Apple zou onlangs een grote bestelling gedaan hebben voor touchscreen-beeldschermen ter grootte van 10 à 11 inch.