3min

Tags in dit artikel

, , ,

Deze week werpen we onze blik op de nieuwste technologieën, gaande van SSD’s met een PCI-express-verbinding, over vaste inkt tot jetpacks. Op dit moment lijken ze voor de meesten van ons nog ver weg, maar wie weet kunnen we over een tiental jaar niet meer zonder deze gadgets en zal de gadget roundup de eerste zijn die je over deze dingen verteld heeft. Veel leesplezier!

Eén gigabyte per seconde

Tegenwoordig worden verwoede pogingen ondernomen om de lees- en schrijfsnelheid van de huidige harde schijven drastisch op te krikken. We zijn goed op weg met steeds sneller wordende SSD’s, maar voor sommige mensen is dat nog steeds niet genoeg. En toen kwam er PhotoFast. Zij hebben namelijk een SSD gelanceerd met een PCI-express-interface in de plaats van het klassieke S-ATA. Hierdoor zijn absurde lees- en schrijfsnelheden haalbaar van niet minder dan 1000 MB per seconde. Het beste aan dit hele verhaal is dat deze SSD al te koop is, de prijs van 1600 dollar voor het 128GB-model moet je maar voor lief nemen. Wil echter nog meer, dan betaal je 2000 dollar voor het 512GB-model en 4500 dollar voor het 1TB-model. Als je gaat sparen voor de schijf kun je het beste ook meteen sparen voor een cursus Japans, want de schijf zal voorlopig enkel in Japan te krijgen zijn.

Krijt? Nee, inkt

Als we eerlijk zijn, dan zien we dat er de laatste tijd niets spannends meer gebeurd is op de markt van de printers. Printen is en blijft een hele dure aangelegenheid en die machines eten inkt alsof het koekjes zijn. Maar nu komt Xerox met iets nieuws: vaste inkt. Hun nieuwe serie printers, de Xerox ColorQube 9200 beloven de kost van het printen te verminderen met maar liefst 62%. Het doet dit aan de hand van een speciale technologie die de vaste inkt bliksemsnel smelt en op de pagina spuit door middel van vier verschillende printkoppen die per seconde maximum 150 miljoen inktdruppels op het blad kunnen spuiten. Dat laat de printer toe te printen aan een snelheid van 38ppm voor kleurenprints en 85ppm voor zwartwit-prints. Bovendien is elk intblokje goed voor maar liefst 55000 pagina’s. Tot op heden werd deze vaste inkt-technologie alleen in phasers(-printer) gebruikt. Het addertje onder het gras? De printer zelf kost 23.000 dollar, althans volgens onze bron. Je kunt ook zelf een offerte aanvragen.

GTA SA-style: jetpacks

Vele mensen blijven gefascineerd door het idee van een jetpack: een motor op je rug waarmee je vrij als een vogel door de lucht kunt vliegen en grote afstanden kunt overbruggen op korte termijn. In het filmpje hieronder zien jullie een werkend exemplaar, gedemonstreerd door ene Martin. Opvallend is dat hij steeds op een veilige afstand van de grond blijft en dan nog binnen ook, maar de maker beweert dat zijn apparaat veilig is. Dankzij een raketgestuurde parachute is zelfs een val van op lage hoogte snel op te vangen.