2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Mozilla heeft eergisteravond laat nog een nieuwe testversie van Mozilla Firefox 3.5 de deur uitgedaan.

Dit omdat ontwikkelaars niet op tijd in staat waren bugs te fixen die er opnieuw voor zorgden dat de RC-versie uitgesteld moest worden. De nieuwe build wordt dan ook een previewversie genoemd en wordt aan achthonderdduizend testers aangeboden via de updatefunctie van Mozilla Firefox.

"We realiseerden ons dat er achthonderdduizend gebruikers van Firefox 3.5 Beta 4 waren, en dat die testers ons zouden kunnen helpen met het evalueren van de wijzigingen die we in de release candidate en de uiteindelijke versie willen maken", vertelt Mike Beltzner, directeur van Mozilla Firefox, in een e-mailbericht.

"De previewversie werkt de huidige bètaversie bij naar een product dat veel meer lijkt op wat we uiteindelijke willen uitbrengen, en zorgt ervoor dat er 1,6 miljoen ogen naar kijken zodat we niets vergeten."

Mozilla-ontwikkelaars vonden nieuwe fouten toen ze de kwaliteitscontrole en testfase van de RC-versie doornamen, zo voegde Beltzner toe. Dit zorgde ervoor dat de lanceerdatum van de releasecandidate uit moest worden gesteld naar volgende week, terwijl hij eigenlijk voor deze week op de planning stond.

"We denken dat we steeds dichter bij de uiteindelijke code komen. De fouten die we nu ontdekken zijn kleiner en eenvoudiger op te lossen, maar voordat we een RC-versie kunnen uitbrengen moet het product eerst door de kwaliteitscontrole en dat duurt meerdere dagen", gaat Beltzner verder.

"Dit was nog een reden voor de tussentijdse versie: het zorgt er eigenlijk voor dat het team verantwoordelijk voor kwaliteitscontrole groeit met achthonderdduizend mensen."

Overigens is het niet de eerste keer dat Mozilla Firefox 3.5 uitgesteld werd: de eerste bèta werd een week uitgesteld, in de tweede bèta werden enkele functies doorgeschoven naar de derde testversie en ook de derde bèta werd twee weken uitgesteld. Bovendien stond de RC-versie eigenlijk al voor begin juni op de planning en heeft Mozilla tussendoor ook nog besloten van versie 3.1 versie 3.5 te maken.

Naar verwachting is het mogelijk dat Mozilla Firefox 3.5 eind juni uitgebracht wordt, mits er maar één enkele RC-versie verschijnt. Mozilla Firefox heeft overigens op dit moment 22,5 procent marktaandeel, zo meldt Net Applications recentste data.

Gebruikers van Mozilla Firefox 3.5 Beta 4 zouden al een update naar de Mozilla Firefox 3.5 Preview (die aangeduid wordt als beta 99) hebben moeten ontvangen. Het is ook mogelijk handmatig een update uit te voeren.