3min

Tags in dit artikel

, , ,

Europa zal het moeten doen met Windows 7 zonder Internet Explorer, zo blijkt uit een gelekte en bevestigde memo van Microsoft die in handen van CNET is gekomen. Alleen Internet Explorer-vrije edities zullen verkocht worden in Europa.

Dit heeft de softwaregigant besloten als reactie op de antitrustregels van de Europese Commissie. "Om zeker te zijn dat Microsoft voldoet aan de Europese wetgeving zal er een aparte versie van Windows 7 voor Europa verschijnen die geen Internet Explorer bevat", zo laat Microsoft in een memo weten.

"Internet Explorer 8 zal los en gratis aangeboden worden en zal eenvoudig voor pc-fabrikanten voor te installeren zijn, mochten zij dat willen. Pc-fabrikanten kunnen er ook voor kiezen om een alternatieve browser te installeren en, iets wat altijd het geval is geweest, meerdere browsers te installeren."

Meeleveren alternatieve browsers

De Europese Commissie liet in januari weten dat het standaard meeleveren van Internet Explorer met Windows waarschijnlijk in overtreding is met de Europese regelgeving betreffende antitrust. De EU wilde Microsoft dan ook verplichten alternatieve browsers met Windows mee te leveren.

De actie van Microsoft om Windows 7 in Europa standaard zonder browser uit te geven, lijkt dan ook een poging om het meeleveren van andere browsers met Windows te omzeilen. Toch komt de beslissing in een interessante periode: de concurrentie van Mozilla, Google, Opera en Apple is moordend.

"Het is vrij belachelijk", aldus Forrester Research-analist J.P. Gownder. "Sinds Microsoft jaren geleden Netscape aanviel is er nooit meer zoveel concurrentie als nu op de browsermarkt geweest."

Mozilla Firefox is namelijk vooral sterk in Europa. Volgens het AT Internet Institute, eerder bekend als XitiMonitor, heeft Internet Explorer in Europa een marktaandeel van 59,5 procent en Mozilla Firefox een aandeel van 31,1 procent. Opera heeft ongeveer vijf procent aandeel en Safari 2,5 procent.

Maar niet alleen daardoor is de beslissing van Microsoft verrassend. Jarenlang roept de softwaremaker al dat de browser een integraal onderdeel is van het besturingssysteem en dat deze twee onafscheidelijk van elkaar zijn.

Windows 7 E

De versie van Windows 7 zonder standaardwebbrowser die de naam Windows 7 E draagt, zal beschikbaar komen in alle deelnemers van de Europese Unie, evenals in Zwitserland en Kroatië. Internet Explorer zal ook niet aanwezig zijn in de N-versie van Windows 7, die naast IE geen Windows Media Player bevat. Er zal echter geen volledige versie van Windows 7 met IE verkocht worden in de EU.

"Microsoft zal in Europa geen Windows 7-productversies uitgeven die Internet Explorer bevatten. Deze edities zijn bedoeld voor de rest van de wereld", aldus Microsoft in een memo. "Dit geldt zowel voor OEM’s als voor de retailversies van alle Windows 7-producten."

Voor pc-fabrikanten die toch Internet Explorer op hun pc’s willen zetten, is er het zogenaamde IE8 Pack. Gebruikers die een retailversie kopen kunnen Internet Explorer 8 via cd’s, FTP en retailkanalen verkrijgen.

"We zijn van mening dat we de E-versies uit moeten brengen om aan de regels van de Europse Unie te kunnen voldoen. We informeren systeemfabrikanten over deze plannen zodat we samen kunnen werken om Windows 7 breed beschikbaar te kunnen maken voor de feestdagen", aldus de softwaregigant in een verklaring.

Klantonvriendelijk

Experts vinden de actie van Microsoft erg klantonvriendelijk. Hoewel nieuwe pc’s waarschijnlijk standaard uitgerust zullen zijn met IE8 of een andere alternatieve browser, zal het upgraden van Windows Vista naar Windows 7 E lastig worden.

Het upgraden naar een Windows 7 E-editie vanaf Windows Vista zou namelijk alleen mogelijk zijn door een schone installatie uit te voeren, omdat de productedities niet overeenkomen en de browser tijdens de upgrade verwijderd wordt.

Op dat punt hebben gebruikers helemaal geen browser, dus willen ze Mozilla Firefox of Opera binnenhalen, dan gaat dat niet. Microsoft is weliswaar van plan om IE zo eenvoudig mogelijk beschikbaar te maken, maar dan zijn gebruikers alsnog opgescheept met Internet Explorer.

"Het is een ramp die we te danken hebben aan slechte regelgeving", vertelt Gownder. "Het is duidelijk regelgeving die nergens op slaat en het gaat de klant zeker niet helpen."

Microsoft is niet van plan om de E-versies buiten Europa beschikbaar te maken, noch gaat het andere Windows-versies, zoals XP en Vista, zonder Internet Explorer leveren. Ook heeft het bedrijf laten weten deze actie niet op last van de EU te hebben ondernomen.