2min

Tags in dit artikel

, ,

Dr. Hidde Leijnse en projectleider prof. Remko Uijlenhoet hebben aangegeven dat het mogelijk is om met behulp van GSM-masten de neerslag te meten. Doordat deze masten gevoelig zijn voor neerslag is het goed mogelijk om de hoeveelheid neerslag te meten met behulp van deze masten.

De GSM-masten staan in verbinding met elkaar, dit gebeurd door middel van zogenaamde radiostraalverbindingen. In Nederland zijn er ongeveer 13 duizend van die verbindingen in de lucht, elk van een paar kilometer lang. Die zijn gevoelig voor verstoring door regendruppels, een wetenschap die volgens Leijnse en Uijlenhoet best handig kan zijn. "Aan de hand van het verlies aan vermogen tussen twee gsm-masten, is te berekenen hoeveel neerslag er valt in de baan van de straalverbinding. Dat is bij regen een nagenoeg evenredig effect, met hagel en sneeuw hebben we nog geen ervaring", vertelt Leijnse, die zich baseert op een pilot die de leerstoelgroep al in 2003 uitvoerde. Als een subsidieaanvraag wordt toegekend, krijgt dat onderzoek na de zomer een uitgebreid vervolg.

Momenteel registreert het KNMI de neerslag in Nederland met zo’n 325 regenmeters die een keer per dag worden afgelezen en met 35 automatische weerstations die uurcijfers van neerslag verzamelen. "Dat is slechts één meetpunt per honderd à duizend vierkante kilometer. Dat geeft een vertekend beeld, zeker bij zware buien", aldus Uijlenhoet. Dit geeft echter weer een locatie-beeld, terwijl dit bij de GSM-masten niet het geval is.

Leijnse: "Ons systeem heeft weer als minpunt dat GSM-masten niet gelijkmatig over het land zijn gespreid. In het westen van het land is de dichtheid hoger dan bijvoorbeeld op de Veluwe." Uijlenhoet ziet daar ook een voordeel in: "Juist daar bestaat ten behoeve van het waterbeheer veel vraag naar nauwkeurige neerslaginformatie met een hoge resolutie in ruimte en tijd, bijvoorbeeld voor de verwerking van rioolwater of het droog houden van polders."

Leijnse en Uijlenhoet mikken niet alleen op Nederland als afzetmarkt, maar ook het buitenland moet zeker nuttig zijn: "In de meeste landen in de noordelijke helft van Afrika wordt slechts zeer beperkt neerslag gemeten. Terwijl die basisgegevens essentieel zijn voor de kennis over de waterhuishouding en de energiebalans, en dus de kennis van het klimaatsysteem. Daar staat of valt ook de kwaliteit van klimaatmodellen mee", aldus Leijnse. Doordat mobiele telefoons in bijna elk land amper weg te denken zijn, is het goed mogelijk om dit net te gebruiken. "Je kunt in ontwikkelingslanden wel een weerradar willen opzetten, maar dat is duur en levert nauwelijks iets op. Dit is een nagenoeg gratis bijproduct van een buitengewoon lucratieve commerciële activiteit."