1 min

Tags in dit artikel

, ,

De telefoonfabrikanten hebben in samenspraak met de Europese Unie overeenstemming kunnen bereiken. Ze gaan allemaal dezelfde aansluiting voeren als aansluiting voor de lader. Hier was al eerder sprake van, maar nu is het definitief en wordt het dus omgezet naar regelgeving.

Het gekozen standaard heet Micro-USB en wordt al enige tijd gebruikt door onder andere HTC en Motorola. Telefoonfabrikanten als Sony Ericsson zullen hun laders dus de deur uit moeten doen, aangezien deze aansluiting afgeschaft moet worden. Dit maakt Eurocommissaris Günter Verheugen vandaag bekend.

Vanaf begin volgend jaar moeten de universele aansluiting ingebakken zitten bij elke telefoon. Deze maatregelen zijn genomen nadat VVD-Europarlementariër Toine Manders hier vragen over stelde. De overeenstemming is overigens semi-vrijwillig gekomen, wanneer de telefoonmaatschappijen niet tot een oplossing kwamen, zou de Europese Unie sancties instellen. Zo had Verheugen al eerder bekend gemaakt.

Toch stelt Verheugen dat het gemakkelijk is gegaan, als de Europese Unie zelf met maatregelen had moeten komen was de diplomatieke en bureaucratische weg lang. Hij stelt dat diverse fabrikanten, zoals Apple, Motorola en Nokia erg meewerkend waren. Deze maatregel moet het milieu sparen, omdat er geen laders meer weggegooid hoeven te worden. Ook is het makkelijker voor de consument.

Manders reageert ook opgewekt: "Voor een liberaal is het ideaal als je iets zonder regelgeving voor elkaar kunt krijgen." Hij is extra trots op het feit dat dit door hem in gang is gezet: "Ik heb al een bedankbrief van Verheugen ontvangen."