1 min

Tags in dit artikel

, ,

Het One Laptop Per Child-besturingsysteem is sinds vorige week gratis te downloaden voor elke pc of netbook, zo heeft de fabrikant bekendgemaakt.

Sugar Labs, verantwoordelijk voor het XO-1-besturingssysteem dat standaard aanwezig is op een OLPC-netbook, bracht vorige week het operating system uit. Het besturingssysteem past op elke USB-stick met 1 GB of meer opslagruimte.

Met Sugar on a Stick v1, zoals het programma heet, hoopt Sugar Labs dat het operating systeem in meer klaslokalen gebruikt wordt, omdat er nu geen OLPC-netbook vereist is.

Een IDC-analist liet eerder dit jaar weten dat het besturingssysteem van de OLPC een van de aantrekkelijkere aspecten van het project is die andere fabrikanten in de netbookmarkt wel eens over zouden kunnen nemen.

Sugar on a Stick v1 is gebaseerd op Fedora en kan opgestart worden vanaf een USB-stick zonder dat een installatie is vereist en het huidige operating system verloren gaat.

Overigens meldt Sugar Labs dat zijn besturingssysteem al door een miljoen studenten van tussen de 15 en 24 jaar gebruikt wordt in ongeveer veertig landen. Het besturingssysteem herkent andere Sugar-pc’s in de buurt en kan ermee samenwerken zonder dat een internetverbinding is vereist.