Mozilla kondigde vorige week een pilot aan waarmee Mozilla Firefox-extensieontwikkelaars donaties van gebruikers kunnen ontvangen.

De pilot staat sinds mei in de planning en biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om een doneerknop aan hun extensie toe te voegen tijdens het installeerproces, zo laat Nick Nguyen, directeur van Mozilla-extensies, weten.

Donaties zullen altijd optioneel zijn en het bedrag als suggestie voor donatie mag de ontwikkelaar zelf bepalen. Echter, gebruikers mogen natuurlijk zoveel doneren als ze willen.

Betalingen zullen verlopen via PayPal, het elektronische betaalsysteem in handen van eBay. Ontwikkelaars kunnen er bovendien voor kiezen om het microbetaalsysteem voor donaties onder de twaalf dollar van PayPal te gebruiken, zodat de transactiekosten laag blijven, maar dit systeem kost wel geld.

"Nadat we onze vereisten voor veiligheid, vertrouwen, ondersteuning voor internationale muntsoorten en integratie hadden opgesteld, besloten we dat PayPal de beste partner was voor deze pilot", aldus Nguyen.

Mozilla zal tijdens de pilot overigens geen deel van de donatie opeisen, maar Nguyen liet de mogelijkheid wel open. "Op dit moment is er geen plan om de donaties tussen ontwikkelaars en Mozilla te verdelen", zo antwoordde hij.

Overigens vragen ontwikkelaars van Mozilla Firefox-extensies al langer om zulke functionaliteit. Toch is de kans klein dat ze er rijk mee worden, zo blijkt uit een CNET-poll waarin duizend mensen stemden. Slechts zes procent van de stemmers gaf aan een tot vijf dollar voor een extensie te willen betalen en vijf procent zou meer dan zes dollar willen betalen.