2min

Tags in dit artikel

,

Microsoft heeft gisterenavond laat laten weten dat er toch geen versie van Windows 7 op de markt komt zonder browser. In plaats daarvan gaat Microsoft het eerder aangekondigde browserkeuzescherm aanbieden.

Microsoft besloot om de zogenoemde browserloze ‘E’-versie van Windows 7 op de markt te brengen, omdat concurrenten van het bedrijf bij de Europese Commissie hadden geklaagd over oneerlijke concurrentie. Windows 7 E zou overigens alleen in Europa uitkomen, omdat alleen de Europese Commissie een onderzoek heeft ingesteld naar de koppeling tussen Internet Explorer en Windows. Diezelfde Commissie liet echter eerder al doorschemeren niet gecharmeerd te zijn van de keuze van Microsoft om de browser helemaal achterwege te laten.

In plaats daarvan werd een browserkeuzescherm voorgesteld die getoond moet worden bij de installatie van Windows 7 of wanneer het systeem voor de eerste keer gebruikt wordt. Microsoft deed daartoe afgelopen week een voorstel voor, maar liet ook weten dat het de ‘E’-versie aan zou houden, totdat de Europese Commissie goedkeuring zou geven voor het voorstel.

Maar Microsoft heeft nu laten weten dat het de beslissing van de Europese Commissie toch niet gaat afwachten en de browserloze versie van Windows 7 niet op de markt gaat brengen. Grootste reden daarvoor is dat klanten van Microsoft, en met name systeembouwers, hebben aangegeven het niet handig te vinden als de ‘E’-versie van Windows 7 maar korte tijd geleverd wordt.

Hoewel de Europese Commissie nog niet akkoord is gegaan met het voorstel van Microsoft voor een browserkeuzescherm, heeft het het plan wel verwelkomd, waardoor Microsoft er blijkbaar genoeg vertrouwen heeft dat het voorstel goedgekeurd gaat worden.

"Naar aanleiding van de ontwikkelingen van afgelopen week en de feedback van onze klanten en afnemers, kan ik melden dat we in oktober in Europa dezelfde versie van Windows 7 uitbrengen als in de rest van de wereld. Een van de redenen dat we Windows 7 ‘E’ niet uitbrengen is vanwege zorgen van computerbouwers en partners. Een aantal van hen gaf aan dat het nogal complex zou worden als we een korte tijd Windows 7 ‘E’ zouden leveren en daarna een versie met een browserkeuzescherm. Ook waarschuwden ze ons ervoor dat het voor de consument niet duidelijker op zou worden welke versie ze nou zouden moeten kopen bij hun pc", aldus deputy general counsel Dave Heiner van Microsoft.

Europese consumenten hoeven door deze keuze ook geen verplichte schone installatie uit te voeren, maar kunnen desgewenst een upgrade-versie aanschaffen. Microsoft had in eerste instantie beloofd dat Europese consumenten ter compensatie de volledige versie tegen een upgradeprijs konden aanschaffen, maar het is onwaarschijnlijk dat dat nog steeds zal gebeuren, aangezien Microsoft nu ook upgradeversies gaat verkopen in Europa. Wel krijgen de consumenten die recentelijk de ‘E’-versie tegen gereduceerde prijs hebben aangeschaft de volledige versie opgestuurd.