2min

Tags in dit artikel

, ,

Vanwege een veiligheidsprobleem heeft de Waalse overheid ervoor gekozen om Mozilla Firefox bij al haar instanties te verbieden.

Door dit verbod, dat nogal wat stof deed opwaaien en vanaf 28 september in zal gaan, wordt teruggegrepen naar Internet Explorer. Alle huidige Mozilla Firefox-gebruikers zullen voor die tijd Mozilla’s browser verwijderd moeten hebben.

Internet Explorer is door de centrale administratie van het Waals Gewest (SPW) als standaardbrowser gekozen en zou eigenlijk overal gebruikt moeten worden. "Voor een IT-park met zowat 90.000 pc’s is toch enige structuur vereist om de kosten te beperken en een optimale ondersteuning te garanderen van de gekozen standaarden", zo vertelt Thierry Bertrand, directeur Softwareoplossingen en Projecten van de SPW.

Echter, omdat nog gebruik werd gemaakt van een oude Internet Explorer-versie, vaak IE6, besloten sommige gebruikers om Mozilla Firefox zonder toestemming te installeren. Eerder dit jaar werd echter duidelijk dat Firefox een beveiligingsprobleem bevat. Wat dit veiligheidsprobleem precies inhoudt, wil de SPW niet duidelijk maken. "En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat de ondersteuning van een aantal van onze toepassingen allerminst wordt gegarandeerd", zo gaat Bertrand verder.

Overigens wordt versie 6 nog in veel gevallen gebruikt omdat dat de enige versie is die compatibel is met alle financiële en boekhoudkundige toepassingen. Versie 7 heeft deze ondersteuning niet, laat staan versie 8 van Internet Explorer.

"De beslissing van de SPW om terug te grijpen naar Internet Explorer houdt noch een absoluut verbod noch een ideologische keuze in", aldus de centrale administratie. "De komende maanden zullen we de diverse mogelijkheden bestuderen en de meest optimale browser selecteren." Overigens sprak de Waalse regering in haar regeerakkoord nog de voorkeur voor opensourcesoftware uit.