3min

Tags in dit artikel

, ,

Buma/Stemra, de organisatie in Nederland die de belangen van componisten, tekstdichters en muziekuitgevers op het gebied van muziekauteursrecht behartigt, wil een heffing invoeren voor muziek in online videofilmpjes zoals bijvoorbeeld op YouTube. De tarieven zijn inmiddels bekend.

Wanneer je de brochure erbij pakt en gaat kijken wat de kosten zijn voor een videoposter die zes video’s op YouTube plaatst zie je dat de prijs al op 130 euro per jaar ligt.

Tweede Kamer lid Pieter Omtzigt heeft een vragenlijst opgesteld die hij aan staatssecretaris van Economische Zaken en de Minister van Justitie gaat voorleggen. De vragenlijst en zijn mening zijn te vinden op zijn weblog. De vragenlijst is inmiddels met extra vragen uitgebreid en ziet er als volgt uit:

  1. Heeft u kennis genomen van het voornemen van Buma/Stemra om iedereen die een muziek fragment op zijn website heeft staan ten minste € 130,- in rekening te brengen?
  2. Betekent dit dat ieder kind en jongere die op Hyves een YouTube filmpje of iets dergelijks plaatst, een rekening van ten minste € 130,- zal krijgen van Buma/Stemra?
  3. Vindt u het gewenst dat het plaatsen van muziekfragmentjes en videoclips op privé en vriendensites hierbij de facto onmogelijk gemaakt wordt?
  4. Indien een kind van 8 jaar een muziekfragment op zijn Hyves-site plaatst, kunnen de ouders dan een rekening van € 130,- verwachten van Buma/Stemra? Indien een kind van 8 jaar een muziekfragment op zijn eigen blog plaatst, kunnen de ouders dan een rekening van € 130,- verwachten van Buma/Stemra?
  5. Welk ander land ter wereld brengt op dit moment kosten in rekening voor het plaatsen van embedded YouTube filmpjes en andere muziekfragmenten op persoonlijke weblogs? Hoe hoog zijn de tarieven in die landen?
  6. Mag Buma/Stemra geld in rekening brengen voor het embedden van files? Onder welke definitie van de ‘wet op de naburige rechten" valt het plaatsen van een embedded file? Valt het onder de definitie van herproduceren? Valt het onder de definitie van heruitzenden?
  7. Internet is per definitie een internationaal fenomeen. Over welke sites en bezoekers mag Buma/Stemra rechten in rekening brengen (radio, televisie, embedded files)? Kan de regering dat toelichten aan de hand van de volgende voorbeelden
  8. a. Een site op een server in Nederland, in het .nl domein. Deze site heeft 10 bezoekers uit het .nl domein en 100.000 bezoekers uit andere domeinen.
    b. Een site op een server in België, in het .nl domein.
    c. Een site op een server in Nederland, op het .be domein.
    d. Een buitenlandse site, die maandelijks ook 100.000 bezoekers uit Nederland trekt.

  9. Een ‘embedded file’ kan op elk moment een dode link opleveren, namelijk wanneer degene die het fragment geplaatst heeft, het fragment weer verwijdert. Kan het in voorkomen dat je moet betalen voor een link, die al dood is?
  10. Geldt deze YouTube-tax ook voor bijvoorbeeld poppodia, die ter aankondiging en promotie van hun artiesten een filmpje plaatsen op hun site?
  11. Welke maatregelen zult u nemen om ervoor te zorgen dat Buma/Stemra in ieder geval bij niet-commerciële sites, zoals blogs en Hyves-pagina’s voor het beperkt plaatsen van fragmenten en embedded YouTube filmpjes geen geld in rekening zal brengen?

Het Tweede Kamer lid meldt dat de regering binnen drie weken moet reageren op de vragen. De regering kan dan nog uitstel vragen en dan moet de vragenlijst uiterlijk binnen zes weken zijn beantwoord. De vragenlijst wordt vandaag waarschijnlijk officieel gepubliceerd.