1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Een 53-jarige piraat uit het Belgische Houthalen-Helchteren moet in totaal 21.150 euro schadevergoeding betalen aan twaalf filmproducenten, wegens het illegaal kopiëren van cd’s en dvd’s. Dat vonnis werd gisteren uitgesproken door de correctionele rechtbank.

De man werd in september 2006 betrapt tijdens een huiszoeking, waarbij maar liefst 3500 cd’s en dvd’s met gekopieerd video- en audiomateriaal werden gevonden. De schijfjes waren bovendien niet voor eigen gebruik, de man verkocht ze op het internet en zo werd hij ook opgespoord. Hij had ook blijkbaar enkele trouwe klanten, want bij vier van zijn kopers lagen niet minder dan 162 illegale dvd’s.

De twaalf filmproducenten eisten een schadevergoeding omdat de man een minderwaardig product verkocht. Op die manier bezorgde de man de filmproducenten een slechte naam, zo redeneerden zij. De eisende partijen haalden bovendien ook aan dat ze door de acties van de man moeite kregen met het verkopen van hun films.

De man komt er trouwens goedkoop vanaf, naast de schadevergoeding kreeg de man namelijk opschorting van straf. Bovendien valt de schadevergoeding ook nog licht uit als je hem vergelijkt met de 1,92 miljoen dollar boete die de Amerikaanse Jammie Thomas moet betalen voor het downloaden van 24 liedjes.