1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De consumentenbond heeft de onderhandelaars van het Europese Parlement opgeroepen zich uit te spreken tegen het voorstel over het afsluiten van de illegale downloaders.

Het voorstel gaat er over dat internetproviders consumenten die illegaal downloaden zonder de rechter af kunnen sluiten van het internet. Dit voorstel werd al eerder in mei dit jaar verworpen. De verantwoordelijke parlementaire commissie gaat zich vandaag over het voorstel buigen. Toen het vorige voorstel werd afgewezen, was de consumentenbond zeer te spreken over dit duidelijke signaal.

De consumentenbond strijdt al langer voor het beschermen van de fundamentele vrijheden van consumenten op het net. Het zomaar afsluiten vindt de consumentenbond onacceptabel. In andere landen in de EU is sinds oktober 2009 afgesproken dat ze consumenten die illegaal downloaden via de rechter af konden laten sluiten. In Nederland was tot nu toe altijd nog het downloaden voor niet-commercieel gebruik toegestaan.

Het besluit over het downloaden is een onderdeel van een pakket aan maatregelen op het gebied van internet en mobiele telefonie. Het Europees parlement heeft daarmee ingestemd, wat op termijn in voordeel van de consument zal zijn. Zo wordt het wisselen van telecomaanbieder eenvoudiger en sneller. Ook moeten telecombedrijven inbraak, diefstal of verlies van privégegevens voortaan altijd melden.