3min

Tags in dit artikel

, ,

Vodafone heeft op 29 oktober 2009 officieel hun eigen mobiele dienst aangekondigd. Die vanaf morgen in de winkels zal liggen, genaamd 360.Gebaseerd op een concept dat social media centraal stelt, dat betekent dat er gesynchroniseerd kan worden met FaceBook, MSN en Google’s Gmail en chat.

De nieuwe dienst van Vodafone gaat vanaf morgen live, wat betekent dat de dienst vanaf morgen verkrijgbaar is via het internet en via de Vodafone-shops en retailers. Wanneer je de dienst in de shop aanschaft zal Vodafone zelf een account aanmaken en zorgen dat je ermee vooruit kan. Een account is nodig om gemakkelijk met de dienst te werken, aangezien Vodafone mikt op één account dat in verbinding staat met andere media. Op dit moment zijn nog maar een beperkt aantal diensten beschikbaar, hierdoor zijn Hyves en Twitter bijvoorbeeld nog niet ondersteunt.


Die sociale netwerken moeten echter later wel tot de mogelijkheden behoren, zo staat Hyves gepland voor medio november en komt Twitter in de update daarna beschikbaar. Vodafone 360-dienst werkt volledig via een online account, die je vervolgens koppelt met de media. Dit online account van 360 wordt weer gekoppeld met je telefoon, waardoor je ten alle tijden je contacten bij hebt en in verbinding staat met iedereen. Vodafone hoopt er zo voor te zorgen dat iedereen die veel met sociale media bezig is, actief te laten worden op Vodafone 360.

De dienst is gratis en komt in de toekomst ook beschikbaar voor andere telefoons. Vooralsnog wordt echter alleen de H1 ondersteunt van Samsung, dit is een toestel dat Samsung in samenwerking met Vodafone heeft ontwikkeld. Die samenwerking, die ongeveer 18 maanden geleden tot stand kwam, heeft ervoor gezorgd dat de dienst nu live kan.


Vodafone sluit niet uit dat er in de toekomst meerdere telefoons uitkomen die draaien op de LIMO-360-software. De software is namelijk gewoon open verkrijgbaar, aangezien de interface draait op Linux Mobile, afgekort en in de volksmond, ook wel eens LIMO genoemd.
Op de persconferentie, die Vodafone vandaag hield, is het hele concept nogmaals toegelicht aan de pers die uitgenodigd was.

Vodafone heeft nog grote plannen met het platform, zo moet het gaan draaien op andere toestellen en gaat Vodafone de dienst ook naar andere platformen halen. Zoals iPhone-OS, Android en Symbian. Er ligt ook nog een M1 op stapel, dit toestel wordt een mid-end-toestel, eveneens volledig gebaseerd op de dienst van Vodafone.


Vodafone 360-dienst synchroniseert dus volledig met sociale netwerken, maar daarnaast zijn er nog wat ‘gewone’ features meegeleverd. Die krijgen dan weer een sociale tint, het zijn een soort modules gebaseerd op het principe. Zo is er een navigatie-systeem beschikbaar voor vijf euro in de maand, is er een muziek-store beschikbaar voor tien euro in de maand en is er een applicatie-store. Daarnaast heeft Vodafone nog wat diensten die met foto’s, muziek en locaties werken. Al die diensten werken tegenwoordig al los van elkaar en op ieder toestel, maar Vodafone wil dan ook vooral richten op het up-to-date houden van alle media. Hierdoor wordt dus ook alles gesynchroniseerd en gebackupped.