2min

Tags in dit artikel

, ,

Onderzoeksbureau Gartner stelt dat het internet overbelast raakt, zodra ongeveer veertig procent van de bevolking thuis zit. Die willen dan vanuit huis gaan werken, omdat dit veiliger is met het oog op de Mexicaanse griep, maar dat zouden de internetverbindingen in Nederland niet aan kunnen.

Scott Morrisson, netwerkspecialist bij Gartner, stelt dat de netwerken niet voorbereid zijn op een dergelijk grootgebruik, zoals dan het geval zou zijn. Internationaal gezien is er geen enkele internetprovider die dan stand houdt. Zeker niet als gebruikers tussendoor ook nog eventjes een filmpje downloaden of via YouTube een filmpje streamen. "Zeker als de scholen gesloten worden en kinderen ook nog eens uit verveling achter de computer kruipen en te Youtuben," aldus Morrisson.

Het probleem doet zich overal ter wereld voor en snelheid speelt geen rol. Het draait hier namelijk om capaciteit en niet om een pieksnelheid die het netwerk kan behalen. "Het probleem doet zich op elke soort netwerk, of het nou kabel, ADSL of glasvezel is. Bij het toewijzen van bandbreedte voor consumenten houden providers er rekening mee dat niet iedereen op hetzelfde moment online is. Voor elke klant die een verbinding heeft van 50 megabit, heeft de provider 1 megabit gereserveerd op de achterliggende verbinding naar de rest van de wereld," stelt de onderzoeker. Daarbij komt nog dat ook het interne netwerk van het bedrijf overbelast kan raken, wanneer gebruikers massaal tegelijk inloggen op de remote desktop-server van het werk.

Al met al zal het netwerk niet meer reageren, waarna de huidige netwerktechniek ervoor zorgt dat er controledata verstuurd gaat worden. Dan wordt er dus nog meer activiteit gegenereerd, dat uiteindelijk een soort DDoS-attack veroorzaakt op een website of server. "Je kunt het vergelijken met een hackersaanval op een website die wordt lamgelegd door te veel bezoek", aldus Morrisson. Het onderzoeksbureau, Gartner, heeft de problematiek ook aangekaart bij internetproviders: „Het is een zaak die bij alle providers speelt, zowel in de VS als in Europa. Hun reactie was: houd het stil, creëer geen paniek.”