2min

Microsoft heeft gisteren officieel Office 2010 aangekondigd, tevens hebben ze ook Sharepoint 2010 en Office Web Apps aangekondigd. Alle drie zullen ze in de eerste helft van 2010 worden uitgebracht. De bèta was vanaf gisteren beschikbaar.

Office 2010 zal functioneel niet veel verschillen hebben met zijn voorganger de 2007 editie. Toch zal er een groot verschil zijn met de voorganger op het gebied van documenten delen. Voornamelijk het documenten tegelijk bewerken. Daarvoor moet wel gebruik worden gemaakt van de zakelijke Sharepoint 2010 editie. Sharepoint 2010 is een server applicatie die het delen van Office bestanden op verschillende plaatsen via je netwerk of web mogelijk maakt.

De belangrijkste aankondiging is wellicht de introductie van Office Web Apps. Office Web Apps maakt het mogelijk om met Office bestanden te werken waar je maar wilt. Dit gebeurt met aparte versies van Word, Excel, Powerpoint en OneNote die via het web in een browser werken. De Office Web Apss werken samen met Internet Explorer, Safari en Firefox. Wel heb je er SharePoint 2010 of een Windows Live account voor nodig.

Deze bèta van WebApps werken allen samen met de zakelijke versie van SharePoint 2010 server. Voor de niet zakelijke gebruikers zal het alleen beschikbaar zijn door het gebruik van een Windows Live Account.

Van Office 2010 komen er vijf versies uit, Home and student, Home and business, Standaard, Professional en Professional Plus. Verder komt er ook nog een Starter Editie van Office 2010 uit met beperkte functies. Deze versie zal niet los te koop zijn, deze versie word voorgeïnstalleerd op nieuwe pc’s door pc-bouwers. Deze versie kun je later upgraden door het aanschaffen van een licentie. Deze starter editie gaat bij veel consumenten pc’s de huidige MS Works vervangen.

Office 2010 is geschikt vanaf Windows XP SP3 en heeft dezelfde systeemspecificatie eisen als Office 2007. Office 2010 zal zal in een 32-bits en een 64-bits versie uitkomen.

De bèta is allen in het Engels beschikbaar en is hier te downloaden. De beta werkt tot oktober 2010.