2min

Tags in dit artikel

, , ,

Nokia heeft aangegeven, tijdens een Q&A-ronde bij de persconferentie van de N900 in Londen, dat Symbian niet meer als besturingssysteem op N-serie-toestellen uit zal komen. Symbian wordt vervangen door Maemo, het platform dat Nokia gebruikt voor de nieuwe N900.

De N900 is het nieuwe toestel van Nokia, voorzien van een 600 Mhz-processor en dus uitgerust met Maemo. Dit platform is vooral in trek bij computerverslaafden op dit moment. Het platform biedt namelijk als enige mobiele platform een mogelijkheid om te loggen op de Linux-terminal. Maemo is dan ook ‘meer Linux’ dan van elk andere distributie wordt beweerd.

Daar tegen over staat dat diverse websites publiceren dat Maemo nog niet geschikt is voor de grote markt, mede doordat het allemaal nog te ingewikkeld werkt. Toch heeft Nokia besloten om Symbian te laten varen voor zijn N-toestellen. Dat komt waarschijnlijk omdat het besturingssysteem, inmiddels open-source gemaakt in de Symbian Foundation, als traag en verouderd wordt opgevat.


De nieuwe N-serie-toestellen zijn al onder constructie, zo is gisteren eveneens bekend gemaakt. Een nieuw vlaggenschiptoestel in de N-serie wordt in ieder geval in 2012 verwacht. Of er nog een andere aan zit te komen, die wel eerder op de markt komt, is niet bekend.

De Ovi-store en Ovi-suite werkt voor beide platformen, zowel Symbian als Maemo bieden ondersteuning voor Ovi. Ovi wordt overigens nog niet echt als revolutionair beschouwd, dat komt vooral doordat het allemaal nog vrij omslachtig werkt. Al met al timmert Nokia wel aan de weg om een nieuw besturingssysteem te lanceren dat prima functioneert en de concurrentie aan kan met Android en iPhone OS.