2min

Tags in dit artikel

, , ,

Uit onderzoek van Squaretrade blijkt dat Asus en Toshiba de meest betrouwbare notebooks maken. Van beide fabrikanten komen de laptops het minst terug, terwijl HP juist heel vaak terugkomt. Sony staat op plaats 3 en ook Apple krijgt het te bezuren, die staat op 4.

Squaretrade is een Amerikaanse verzekeraar die elektronica verzekert. In Nederland is Actua een vergelijkbare instantie. De verzekeraar heeft het onderzoek gebaseerd op historische feiten en geeft aan dat er vooral gekeken is naar return-rates. Dus hoevaak een laptop van een fabrikant terugkomt.

Toch gaan de conclusies van Squaretrade in tegen de tendens die in Nederland heerst. Hieruit komt namelijk naar voren dat Sony de meest betrouwbare laptops bouwt, op navolging van HP / Compaq (één merk) en dat Apple zich kan meten met Sony qua kwaliteit. Het onderzoek van Squaretrade stelt echter dat Asus en Toshiba het betrouwbaarst zijn. Sony staat op drie en Apple neemt de vierde plaats in. Dell staat op de vijfde plaats en daarna volgen Lenovo, Acer en Gateway op respectievelijk zes, zeven en acht. HP staat ver onderaan, hiervan zouden ongeveer een kwart van alle laptops terug moeten, omdat ze niet aan de kwaliteitseisen voldoen.


Daarnaast concludeert de verzekeraar dat netbooks sneller kapot gaan dan laptops. Dat is wel een tendens die in Nederland ook overheerst. De netbooks zijn tot twintig procent instabieler en onbetrouwbaarder dan een laptop. Instapmodellen gaan ook sneller kapot, zo concludeert de verzekeraar. Die gaan tot vijftiend procent sneller kapot.

Al met al lijkt het erop dat veel mensen toch redelijk snel problemen gaan ervaren met hun laptop. Ongeveer éénderde vertoont mankementen in de eerste drie jaar. In het tweede jaar ligt dit op ongeveer éénvijfde en in het eerste jaar gaat ongeveer zeven procent kapot. Wat dan weer wel laag is, in vergelijking met de andere cijfers.