2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het is al een heel lang bekend, maar roken is slecht. Apple vindt dat het niet alleen slecht is voor de rokers en meerokers, maar ook voor de Mac.

Het gaat zo ver dat zelfs de garantie kan vervallen als je in de buurt van je Mac rookt. Dit hebben twee Amerikanen al ondervonden. Zij stuurde hun Mac op ter reparatie en werden ermee geconfronteerd. AppleCare dekte de reparatie niet, de reden hiervoor was dat er volgens Apple flink in de buurt was gerookt, waardoor de computers niet meer te repareren zouden zijn.

Daarnaast zouden de Macs zo vervuild zijn met nicotine, dat de werknemers van Apple er niet aan zouden kunnen werken zonder gezondheidsrisico te lopen. Het bedrijf beroept zich daarbij op de lijst van gevaarlijke materialen die opgesteld is door de Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Een van de klanten in de zaak vind dat echter onzin, omdat ook stoffen als talkpoeder, waterstofperoxide en tafelsuiker op de lijst staan. De klant in kwestie beweert tevens dat er maar één iemand in het huishouden rookt en dat een laptop daar tegen zou moeten kunnen.

Beide klanten stuurden een mail aan Apple, maar kregen nul op het rekest. Volgens Apple waren de Macs niet meer te repareren en konden werknemers niet aan de laptop werken zonder gezondheidsrisico te lopen. Consumerist, de website die melding maakte van de klachten heeft Apple enkele maanden geleden benaderd voor een verklaring, maar kreeg geen reactie van Apple. Een van de klanten wist zijn problemen overigens zelf te verhelpen door de Mac uit elkaar te halen en hem luchtdruk schoon te spuiten.

Hoewel de problemen nog niet in Nederland gemeld zijn, heeft de Consumtenbond een formulier online gezet, waarmee soortgelijke klachten gemeld kunnen worden. Het formulier is hier te vinden.