2min

Tags in dit artikel

,

De poolse website PClab.pl is één van de eerste websites op het internet die de nieuwe Core i9 uitgebreid gereviewed heeft.

Het is niet de bedoeling dat de nieuwe Core i9, met codenaam Gulftown, de opvolger gaat worden van de huidige Core i7 processor-reeks.

De nieuwe Core i9 gaat beschikken over 6 core’s en 12 theads. De eerste Hexacore dus.
Wat eigenlijk nog veel interessanter is, is dat de nieuwe "Gulftown" op 32nm gebakken zal worden. De gouden ongeschreven vuistregel heeft altijd al aangegeven: kleiner productieproces, minder/kleinere transistors = minder energie, dus minder warmte. Dat brengt natuurlijk overklokbaarheid met zich mee. Als ik ook nog vertel dat de nieuwe "Hexacore" gaat beschikken over 12 MB L3 Cache, begint menig hardware liefhebber te kwijlen.

De Processor zal wel gewoon socket 1366 gebruiken, maar vereist wel een BIOS update van de moederbordfabrikant om de CPU te laten werken.

Zoals in de onderstaande benchmarks is te zien worden alle processoren op dezelfde kloksnelheid getest, zodat dat geen factor kan zijn.

Hier zie je de Cinebench 10 benchmark op 1 core, het verschil is minimaal.

Maar wordt Cinebench met alle core’s gedraaid, springt de Core i9 er uit!

Let wel, een resultaat van rond de 22000 punten is een uitstekende score. Een Core i7 975 (Intel’s snelste processor momenteel) scoort ongeveer 19500 punten op een veel hogere kloksnelheid.

Ook bij de SiSoft Sandra benchmark is goed te zien waar de zeskoppige Gulftown tot in staat is:

We zien hier een prestatieverschil van bijna 50 procent!
Dit is aan vier dingen te wijten: de twee extra core’s, 12 MB L3 cache, 12 threads ipv 8, snellere QPI bus (voorheen FSB).

Bovenstaande benchmarks zijn afkomstig van PClab.pl

Verder wel nog een leuk weetje: De processor zal op processorniveau AES Encryptie/Decryptie ondersteunen. Waar gebruiken we dat voor? Bijvoorbeeld als je verbinding maakt met een draadloos netwerk wordt de sleutel gedecrypt, als je Bitlocker gebruikt om je harde schijf/usb-stick te versleutelen staat je pc een paar minuten te ratelen om de sleutel te ontcijferen. Dit kan met de i9 dus allemaal op processor- niveau.

De processor wordt verwacht in Q1 van 2010.