2min

Tags in dit artikel

, ,

John Riccitiello, CEO bij Electronic Arts, zegt dat softwarepiraten een nieuwe markt zijn waar EA van moet profiteren.

Hij heeft natuurlijk geen goed woord over voor softwarepiraten, maar denkt ook aan deze mensen te kunnen verdienen. Hoe? Door hen downloadable content (DLC) die na de release is uitgekomen voor het spel in kwestie, te verkopen.

In een interview met Kotaku sprak Riccitiello over de toekomst en spellen van EA, maar ook over software-piraten. "Ze kunnen de disc stelen, maar de DLC niet", aldus Riccitiello.
Volgens Kotaku sprak hij open en energiek over de populariteit van EA’s DLC’s. Sommige content is gratis, zoals de optie om naakt te spelen in de Saboteur of een extra stad in de Sims 3, maar betaalde content bestaat ook en zorgt voor een grote omzet. Dragon Age Origins DLC had volgens EA rond een miljoen downloads in de eerste week.

Verbaasd vertelde hij dat "De klant het idee van extra dingen echt wel ziet zitten", zelfs al ligt de game nog maar net in de winkel. "De consument wil meer, en als je hen meer geeft, of meer verkoopt, wordt dit erg goed ontvangen."
Sommige mensen die deze DLC kopen hebben de game niet legaal verkregen. Dit zou je kunnen zien als een grote donkere wolk, maar Riccitiello ziet de zilveren rand. "Er is een redelijk grote markt voor piraterij, alsook voor tweedehands verkoop, wij proberen ook hiervan te profiteren."

"Ik denk niet dat iemand ook maar iets illegaal zou moeten verkrijgen, ik geloof in de kunstzinnigheid van de mensen die de spellen ontwikkelen. En als je van ons steelt, steel je van hen. En zo gezegd, er zijn veel mensen die dit doen. Laat de piraten dus voor iets betalen", aldus EA. Volgens Riccitiello zijn de downloaddiensten van Electronic Arts niet perfect in het onderscheiden van illegale en legale spellen. Dit betekent dat EA aan beide groepen verkoopt, en dit maakt piraten klanten.

Verder zegt de CEO dat de muziekindustrie de mist in ging door de piraten te "demoniseren" in plaats van ze normaal te benaderen. Hij hoopt dat de piraten over de brug zullen komen en ook spellen zullen kopen, en dat diensten zoals EA Sports Community Hub of BioWare Social Site hieraan zullen meehelpen.