2min

Tags in dit artikel

, ,

Chrome, de browser van Google heeft de fruitkoning met bijbehordende Safari browser ingehaald op de wereld ranglijst van de meest gebruikte browsers. Chrome heeft Safari verstoten van de derde plaats. Dit heeft er mee te maken dat Chrome vorige week als béta geintroduceerd werd voor Mac en Linux.

Na onderzoek van Net Applications had Chrome in de week van 6 tot 12 december een aandeel van 4,4 procent. Daarintegen stond Safari op 4,37 procent. Dat Chrome hard gegroeid is, is wel duidelijk. Het marktaandeel van Chrome stond in november op slechts 4 procent, daarin tegen had Safari een grote voorsprong, deze browser stond op 4,36 procent.

Er moet wel gezegd worden dat het op de wereldranglijst van browsers erg snel kan wisselen, en dat we de cijfers ook niet al te serieus nemen op een periode van een maand. Het is ook logisch om te zien dat er een piek is in het gebruik van de browser, vanwege het feit dat de nieuwe béta beschikbaar is voor Mac en Linux. Of dit succes van Chrome blijven is, moeten we nog maar afwachten.

De béta fase van de Chrome broser zal niet lang aanhouden, Google verwacht namelijk in het begin van volgendjaar, midden januari, een stabiele versie uit te brengen voor Linux en Mac. Aan deze cijfers is wel te zien dat Chrome een serieuze speler is op de browsermarkt, ook vanwege het feit dat Safari al een stuk langer fruitige gebruikers op het net laat bewegen. Ook zien we dat er in de Chrome-broser op de Google homepage geadverteerd word, tegen de eigen gewoonten in waarbij Google het zo schoon mogelijk wil houden.

De andere brosers hebben niet veel te vrezen. Er word verwacht dat Chrome niet snel in het vaarwater van Internet Explorer en Firefox zal komen. IE en FF hebben namelijk samen een marktaandeel van 64 procent, waarvan Firefox 25 procent roeleert.