2min

De Europese Commissie accepteert de oplossing van Microsoft voor de browserkeuze. Een browserkeuzescherm geeft gebruikers de mogelijkheid om andere browsers dan Internet Explorer, waar dit vroeger de standaard in Windows was, te installeren. Hiermee ontloopt de softwaregigant een boete en komt een einde aan een 10 jaar durend conflict.


De Europese Commissie stelde dat Microsoft zich door de koppeling van Internet Explorer aan Windows schuldig maakte aan oneerlijke concurrentie. Verder zou het bedrijf innovatie hebben tegengewerkt door developers en contentaanbieders min of meer te dwingen hun content primair op IE af te stemmen.

Dit betekent dat Microsoft vijf jaar lang en in alle EU-lidstaten het browserkeuzescherm moet verspreiden. Deze vijf jaar gaan medio maart volgend jaar van start. Microsoft zal dit via windows-update doen naar alle gebruikers van Windows XP, Vista en 7 die Internet Explorer als standaardbrowser hebben ingesteld. Ook alle nieuwe Windows 7-installaties moeten het scherm gaan tonen. De Europese Commissie verwacht dat ongeveer 100 miljoen Windows-gebruikers in maart zullen worden geconfronteerd met de keuze, en per jaar 30 miljoen nieuwe pc’s het browserkeuzescherm gaan tonen.


Het browserkeuzescherm zal twaalf browsers bevatten. De vijf met het grootste marktaandeel, Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox en Opera, zullen meteen getoond worden. Voor de overige zeven, AOL, Flock, Maxthon, K-Meleon, Avant Browser, Sleipnir en Slim Browser, zal de gebruiker door moeten scrollen. Deze lijst wordt per halfjaar ververst op basis van onafhankelijk onderzoek naar het marktaandeel.

In aanvulling hierop moeten computerfabrikanten de vrije keuze hebben om een bepaalde browser als default te installeren, en Internet Explorer niet te installeren. Verder heeft Microsoft de verplichting om gebruikers de mogelijkheid te geven IE te deïnstalleren. Als niet aan de eisen wordt voldaan kan Microsoft nog altijd een boete krijgen opgelegd van 10% van de jaaromzet zonder dat er aanvullende bewijzen van machtsmisbruik nodig zijn.

De commissie heeft ook laten weten dat het haar onderzoek naar vermeende tegenwerking van Microsoft om zijn softwareproducten te laten samenwerken met software van andere bedrijven zal laten vallen. Een voorwaarde hiervoor is wel dat Microsoft zijn concurrenten meer interoperabiliteitsinformatie beschikbaar stelt. Microsoft heeft ondertussen ook al meerdere technische gegevens en een overeenkomst voor het delen van patentinformatie op zijn website gezet.