3min

Apple heeft deze week opnieuw gewonnen van Mac-kloonbouwer Psystar. Het bedrijf mag geen hardware in combinatie met Apples Mac OS X-besturingssysteem meer verkopen. Hiermee komt er definitief een einde aan een 17 maanden durend juridisch proces.

Rechter William Alsup oordeelde afgelopen dinsdag dat Psystar geen (afgeleiden van) Mac OS X meer mag kopiëren, verkopen of distribueren. Ook mag het bedrijf geen ondersteuning bieden of anderen aanzetten tot het inbreuk maken op Apples auteursrecht en het omzeilen van de beveiliging van het besturingssysteem. Daarnaast verbood Alsup het bedrijf om enige rol te spelen in een product dat bijvoorbeeld de kopieerbeveiliging van Mac OS X kan omzeilen. De rechter stelde zelfs een ultimatum: voor 31 december 2009 moet het bedrijf voldoen aan deze eisen.

Winst
De uitspraak is opnieuw een forse winst voor Apple. Apple eiste van de rechter dat hij een definitief verbod op de verkoop van computers in combinatie met alle versies van Mac OS X zou afkondigen. "Zolang Psystar zijn praktijken voortzet zal de schade aan Apple en zijn merk doorgaan", zei marketingdirecteur Phillip Schiller in de motie. Volgens Schiller zou Apple niet verplicht moeten worden om telkens als men een nieuwe versie van Mac OS X uitbrengt opnieuw een rechtszaak tegen Psystar aan te moeten spannen. De rechter geeft Apple hierin gelijk.

Rebel EFI
Onduidelijk is nog wel in hoeverre de Rebel EFI-software betrekking heeft op het oordeel. Met de software kunnen particulieren het Mac OS X-besturingssysteem op elke willekeurige computer met een Intel-processor installeren. Apple had gehoopt om Psystar de verkoop van de software te kunnen verbieden en beargumenteerde dat door te stellen dat de software diende om de beveiligingen te omzeilen. Hoewel Alsup geneigd leek om Apple hierin gelijk te geven, weigerde hij om de software specifiek in zijn oordeel te noemen.

Volgens Alsup heeft Psystar niet specifiek duidelijk gemaakt wat de Rebel EFI-software doet en is hij daarom van mening dat het ongepast zou zijn om te bepalen of de software wel of niet binnen het werkingsgebied van de uitspraak zou vallen. Psystar stelt dat het bedrijf het recht heeft om de software te verkopen en distribueren. Alsup zei dat dit een zwak argument is en het waarschijnlijk van tafel geveegd zou worden als men zich daar in de rechtbank over zou buigen.

Wending
De rechtszaak tussen Apple en Psystar kwam begin deze maand nog tot een verrassende wending toen bekend werd dat de bedrijven gezamenlijk tot een schikking gekomen waren. Voor inbreuk op Apples auteursrecht, contractbreuk en schending van de DMCA moet Psystar bijna 2,7 miljoen dollar aan Apple betalen. Een dag later werd bekend dat Psystar ook de verkoop van zijn OpenComputers gestaakt heeft. Eerder won Apple nog een cruciale auteursrechtenzaak tegen het bedrijf.

Concurrentievervalsing
In Florida, de thuisstaat van Psystar, loopt nog wel een rechtszaak tegen Apple. Psystar vindt namelijk dat Apple zich door Mac OS X Snow Leopard aan Mac-hardware te koppelen schuldig gemaakt heeft aan concurrentievervalsing. Mogelijk zal hier ook duidelijk worden welk lot de Rebel EFI-software beschoren is. Duidelijk is wel dat Psystar de 2,7 miljoen dollar pas aan Apple hoeft te betalen als ook deze rechtszaak afgesloten is. Hoewel Apples eigen rechtszaak hiermee ten einde is, zullen we voorlopig dus nog wel van Psystar blijven horen.