2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Na een periode van ruim twee jaar zoeken hebben onderzoekers ruim 22 miljoen e-mailberichten van de regering Bush teruggevonden. Deze waren kwijtgeraakt nadat het oude elektronische opslagsysteem in 2002 aan de straat was gezet.

In januari was al bekendgemaakt dat de onderzoekers ruim veertien miljoen mails terug hadden gevonden, dat zijn er nu 22 miljoen geworden. Het gaat om berichten die tussen maart 2003 en oktober 2005 door het Witte Huis zijn ontvangen of verzonden. Deze e-mails waren van een verkeerd label voorzien, waardoor ze onvindbaar waren geworden.


Verschillende Amerikaanse organisaties, die eerder geen inzage kregen in documentatie over de verloren e-mails, hadden een proces aangespannen tegen de regering Bush om de informatie te mogen inzien. Een van de aanklagers zei toen al, "Het Witte Huis weet al jaren van de verloren e-mailberichten, maar weigert er iets aan te doen". Op dat moment werd er vermoed dat het maar om vijf miljoen berichten ging.

Kort na het aantreden van Bush, besloot hij om het oude e-mailsysteem te vervangen. Dit oude e-mailopslagsysteem was opgezet door Bill Clinton. De Amerikaanse wetgeving verplicht het Witte Huis om alle email op te slaan. De periode waarover e-mails ontbraken, begon bij de invasie in Irak en liep door tot na de Orkaan Katrina.

Een inmiddels oud-woordvoerder van de regering-Bush beweerde dat de drie miljoen e-mails nog voor de inauguratie van Barack Obama waren teruggevonden en dat het slechts om een lastercampagne gaat. De achterhaalde correspondentie is ondergebracht in het nationale archief van de Verenigde Staten en zal in 2014 openbaar worden gemaakt.