2min

Tags in dit artikel

, , ,

Gisteren berichtten wij over de Mac-versie van VLC Mediaplayer, die door een gebrek aan ontwikkelaars in zwaar weer terechtgekomen zou zijn. Inmiddels is gebleken dat die berichtgeving, door een verkeerde voorstelling van feiten, ‘zwaar overdreven’ was.

Het nieuws dat de Mac-versie van VLC op sterven na dood zou zijn, werd gisteren door vrijwel de gehele Mac-community opgepakt. OSnews, dat contact met VLC-ontwikkelaar Pierre d’Herbemont opgenomen heeft, achterhaalde echter dat de situatie helemaal niet zo schrijnend is als eerder het geval leek te zijn. VideoLAN laat op een nieuwe wiki ook weten dat men wel degelijk op zoek is naar nieuwe ontwikkelaars, maar dat de nieuwe ontwikkelaars benodigd zijn voor de ontwikkeling van een nieuwe interface. De core van de software blijft, ook voor de Mac-versie, gewoon volledig ondersteund.

Deze nieuwe interface onder de codenaam ‘Lunettes’, biedt volgens VideoLAN, ten opzichte van de oude Cocoa-interface van VLC voor de Mac, veel voordelen. Zo geeft de nieuwe interface een groter ‘Mac-gevoel’ aan de mediaspeler. Omdat de nieuwe interface geschreven is in pure Cocoa (Objective-C 2.0) kan men wederom een 64-bitsversie van de software ontwikkelen, maar kunnen ook eenvoudiger nieuwe functies toegevoegd worden. Zo moet het bijvoorbeeld mogelijk worden om een video te hervatten als VLC afgesloten en opnieuw gestart is.

Daarnaast zal de nieuwe interface middels CSS aan te passen zijn, waarmee men ontwerpers probeert aan te trekken. Dit heeft als voordeel dat, iedereen die enige kennis van CSS heeft, de grafische interface van VLC volledig naar eigen smaak aan kan passen. Lunettes wordt momenteel nog ontwikkeld, maar het team streeft er naar om in januari een eerste testversie beschikbaar te kunnen stellen. VideoLAN laat weten dat het nog wel steeds op zoek is naar ontwikkelaars, die bij willen dragen aan de nieuwe interface.

Ook de berichtgeving dat Apple de ontwikkeling van de software actief zou tegenwerken, blijkt enigszins overdreven. Volgens VideoLAN gaat het hierbij alleen om het feit dat Apple op zijn downloadspagina geen verwijzing naar de mediaplayer wil plaatsen. Van het actief tegenwerken van de ontwikkeling is dus, in tegenstelling tot wat onze eerdere berichtgeving meldde, geen sprake.