Stay tuned, abonneer!

Het blijkt dat consumentenelektronica zoals tv’s, desktopmonitoren en notebooks steeds vaker worden uitgerust met een led-backlight-scherm, het gebruik daarvan zal in dit nieuwe jaar sterk toenemen, aldus FudZilla.

Bronnen in de industrie verwachten dat leverantie van led backlight LCD HDTV’s in 2010 zal verachtvoudigen, het is dan ook geen verrassing dat dit ook voor notebooks geldt. De meeste led-schermen worden dan ook toegepast in televisies en notebooks, de schermen die overblijven zijn niet genoeg om aan de vraag naar led-desktopschermen te voldoen. De kans is dus groot dat er dit jaar tekorten gaan ontstaan aan dergelijke desktopschermen.

Analysten verwachten dat van alle verkochte notebooks in 2010, ongeveer 60 tot 70 procent voorzien zal zijn van een led-scherm, bij de televisies is dat 15 tot 20 procent. Voor veel bedrijven zijn de hoge kosten van led-schermen echter nog steeds een struikelblok, de economische balans tussen vraag, aanbod, kosten en marges zullen volgens analisten uiteindelijk bepalen hoe goed led-schermen het dit jaar echt gaan doen.

Het aantal led-tv’s zal naar verwachting flink gaan stijgen

led-backlight heeft grote voordelen omdat zo ook ‘edge backlight’ mogelijk is. Bij dit systeem is het scherm voorzien van een rij leds aan de randen, het licht wordt dan via platen over het scherm verspreid. Ook kan led-backlight zorgen voor een hogere helderheid en een betere contrastratio, omdat leds helemaal uitgeschakeld kunnen worden, waardoor er een hogere zwartwaarde behaald worden. Zwart wordt dan écht zwart. Omdat leds ook seperaat uitgeschakeld kunnen worden en CCFL’s niet, is het met led-technologie dus ook mogelijk om een deel van het scherm dat zwart moet zijn, ook echt zwart te maken, terwijl de rest verlicht blijft. Toch is het niet allemaal rozengeur en manenschijn. De leds zijn wit en dit kan de kleurechtheid beinvloeden. CCFL’s hebben een wat zachtere witte kleur wat natuurgetrouwer overkomt.