2min

De in november door Apple stilletjes geïntroduceerde iTunes Preview voor de webbrowser stelt gebruikers nu ook in staat om demo’s van muziek af te spelen. Voorheen moest men daarvoor in het bezit zijn van iTunes.

Door op de afspeelknop naast een nummer te klikken, is het nu mogelijk om in elke willekeurige browser de 30 seconden-previews van nummers af te spelen. Toen iTunes Preview in november gelanceerd werd, was dit alleen nog mogelijk wanneer men ook in het bezit van de iTunes-software was. Om de nummers daadwerkelijk te kopen, is echter nog wel iTunes vereist.


In december vorig jaar kocht Apple streaming-muziekdienst Lala Media. Men verwacht dat deze overname uiteindelijk zal leiden tot een cloud-based iTunes-service, die gebruikers via het internet toegang tot gekochte muziek geeft, zonder dat men daarvoor Apples iTunes-software hoeft te gebruiken. Mogelijk is het aanbieden van previews via de webbrowser een eerste stap om dit te realiseren.

Lala Media is gespecialiseerd in het aanbieden van streaming-muziek. Er wordt daarom gespeculeerd dat Apple het bedrijfje gekocht heeft om in de toekomst gebruikers te laten inloggen op hun iTunes-account en de muziek die zij bezitten naar elke willekeurige computer of apparaat met een internetverbinding te laten streamen.

Dit streaming aanbieden van gekochte muziek via het internet kost echter veel opslagcapaciteit en bandbreedte. Maar ook daar lijkt Apple al een oplossing voor gevonden te hebben. Vorig jaar is Apple namelijk begonnen met de bouw van een van de grootste datacenters ter wereld. Volgens experts leidt zo’n enorm datacenter maar tot één ding: cloud-computing.

In het licht van de bouw van een van de grootste datacenters ter wereld en de recente overname van Lala Media door Apple, zou men kunnen concluderen dat Apple inderdaad plannen heeft om groots uit te pakken met cloud-computing, waarschijnlijk te beginnen bij het aanbieden van de muziek uit de iTunes Store. De introductie en recente uitbreiding van iTunes Preview zouden daarvan wel eens de eerste stappen kunnen zijn.